AKKÖY YUKARI CAMİ AYAĞA KALDIRACAK

Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ilçesi Akköy Mahallesi’ndeki tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyonunu yaparak kente kazandıracak. Pamukkale Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısının ikinci bileşiminde alınan kararla cami, 5 yıllığına Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne tahsil edilmişti.

Pamukkale ilçesi Akköy Mahallesi’nde 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyona alınması için Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesi konusu, Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur başkanlığında gerçekleştirilen Pamukkale Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısının ikinci bileşiminde oy birliği ile kabul edilmişti. Pamukkale Belediye Meclisi’nde alınan kararla restorasyon projelerinin hazırlanması ve restorasyonun yapılması için 5 yıllığına Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne tahsil edilmişti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDEN DE GEÇTİ

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı ikinci bileşiminde oy birliği ile alınan kararla Büyükşehir Belediyesi, tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyon çalışmalarını yapacak. Bu kapsamda, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2005 tarih 801 sayılı kararı ile  “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenen Akköy Yukarı Cami’nin "rölöve" ve "restitüsyon" projeleri hazırlanarak "restorasyon" uygulamasının yapılmasına ilişkin Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi arasında protokol imzalanacak. İmzalanacak protokolle, caminin restorasyonu yapılarak kente yeniden kazandırılacak.

AKKÖY YUKARI CAMİ AYAĞA KALDIRACAK

AKKÖY YUKARI CAMİ

Akköy Mahallesi’nde bulunan caminin, kubbesinin içindeki Osmanlıca yazıda Hicri 1327/ Miladi 1909-1910 tarihleri okunmaktadır. Camideki süsleme ve mimari özelliklerinden dolayı Osmanlı Döneminin batılılaşma sürecinde (18.-19. yy. da) inşa edilen camilerdendir. Kültür varlığı olarak tescil edilen yapının en önemli özelliği iç cephelerinde bulundurduğu, Denizli il sınırlarında bazı tarihi camilerde de görülen ve Denizli için karakteristik olan kalem işi süsleme unsurları barındıran özel camilerimizden olmasıdır. Yapıda dikdörtgen plan tipi uygulanmıştır. Caminin ana ibadet mekânının kuzey tarafında iki katlı ahşap mahfili bulunmaktadır. Caminin çatısı dıştan kırma çatılı, iç mekânın orta bölümü gizli kubbeyle örtülmüştür. Harimin (ibadet mekânının) güneybatı köşesinde ahşap minberi yer almaktadır. Caminin kuzey cephesinde, sonradan kapalı hale getirilen son cemaat yeri, altı adet ahşap direkle dışa açılmaktadır. Harimin kuzey duvarında sade bir mihrap nişi bulunmaktadır. Son cemaat yerinin doğu tarafına bir minare inşa edilmiştir. Temeli taş, üzeri kerpiç malzeme kullanılarak yapılmış olup, üzeri sıvalıdır. Çatısı kırma çatılıdır ve marsilya tipi kiremitle kaplanmıştır. Cami hariminin güney, doğu ve batı duvarlarındaki kalem işi süslemeler iki pano halinde iç cepheyi dolanmaktadır. Çiçek demeti motifi, bant halinde bütün cepheyi çevrelemektedir. İç bölümün duvarlarını süsleyen panolar ve kubbe içi harimin kuzey cephesindeki mahfil altındaki duvarlar, tamamen bitkisel motifler ve bunun yanında cami, terazi ve kandil tasvirleri ile bezenmiştir. Harimin tavanında, minberinde, kapısında, mahfilinde zengin oyma ahşap işçiliğini görmek mümkündür.