VATANDAŞ EK HESABA YÜKLENDİ

Faizlerdeki hızlı yükseliş, konut ve taşıt kredilerine olan talebi azaltırken, vatandaş ihtiyaç ve ek hesaplara yöneldi. Özellikle kredili mevduat hesaplarındaki (KMH) artış, son bir yılda yüzde 100’ün üzerine çıkarak dikkat çekti.

KREDİLERDE İHTİYAÇ VE EK HESAPLARA YÖNELİŞ

Merkez Bankası’nın faiz kararlarının ardından, faizlerin yüksek seyri ekonomiyi etkilerken, özellikle alt gelir grubundaki vatandaşın artan ihtiyaçları karşılamak için ek hesapları daha fazla kullandığı gözlemlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2024 başından bu yana konut kredilerinde sınırlı bir artış görülürken, taşıt kredilerinde yüzde 19’luk bir düşüş yaşandı. Buna karşın, ihtiyaç kredilerinde yüzde 33'lük bir artış kaydedildi.

2023 yılının başından bu yana ihtiyaç kredilerindeki artış yüzde 91’e ulaşırken, konut kredilerinde yüzde 31 ve taşıt kredilerinde yüzde 54 oranında yükseliş yaşandı. Yüksek faiz oranları, vatandaşın özellikle temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredili mevduat hesaplarına (KMH) yönelmesine neden oldu.

KREDİ KARTLARI İLE TEMEL HARCAMALAR ARTIYOR

Kredi kartı harcamaları da benzer bir trend izliyor. 2024’ün ilk 10 ayında kredi kartıyla yapılan taksitli harcamalar sadece yüzde 9 artış gösterirken, temel ihtiyaçların karşılandığı taksitsiz harcamalar yüzde 63 oranında arttı. 2023 yılından bu yana taksitli harcamalar yüzde 148 artarken, taksitsiz harcamalardaki artış yüzde 376 oldu. 

EK HESAPLARDA PATLAMA: YÜZDE 423 ARTIŞ

Vatandaşın ek hesaba yönelimi dikkat çekici seviyelere ulaştı. 2024 başından bu yana kredili mevduat hesaplarındaki artış yüzde 113 olarak kaydedilirken, bu oran 2023 yılından bu yana yüzde 423’e kadar yükseldi. Aynı dönemde taksitsiz kredi kartı harcamaları yüzde 376, ihtiyaç kredilerindeki artış ise yüzde 91 oldu.

Nisan 2024 ile 11 Ekim 2024 tarihleri arasında kredili mevduat hesaplarındaki artış yüzde 78 olurken, taksitsiz kredi kartı harcamaları yüzde 37, bireysel ihtiyaç kredilerindeki artış ise yüzde 21 seviyesinde kaldı.