5 GÜN KURALI!

Vergi Usul Kanunu'na göre fiş, fatura gibi belgeleri almayan veya vermeyenlere uygulanacak cezalar belli oldu. Belgeyi almayan kişiler, 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine bildirirse ceza almayacak.

Ticari işlemlerde fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesi durumunda uygulanacak cezaların usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlendi. Tebliğe göre, aynı takvim yılı içinde belge düzenlemeyen veya almayan taraflar, her bir tespit için artan oranlarda ceza ile karşı karşıya kalacak. İlk tespitte 10 bin lira olan ceza, her bir sonraki tespitte katlanarak altıncı tespitte 100 bin liraya kadar çıkabilecek.

5 GÜN İÇİNDE BİLDİRİM YAPILIRSA CEZA YOK

Yeni düzenlemeye göre, alıcılar, kendilerine fiş veya fatura verilmediğinde bunu 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirirse herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyen taraf, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacak. Eğer satıcı tarafından alıcıya farklı bir belge düzenlenmişse ve alıcı bu durumu aynı süre içinde bildirirse yine ceza almaktan kurtulacak, ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

KAYIT DIŞI FAALİYETLERDE YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA

Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar da yüzde 50 artırımlı olacak. Dijital ortamda yapılan işlemlerde bildirim eksikliği veya yanlış bildirim yapılması durumunda ise her bir bilgi için ayrı ceza uygulanacak.