TAM KUSURLU SAYILDI

Yargıtay, eşine karşı "duygusal şiddet" uygulayan erkeğin boşanma davasında tam kusurlu sayılmasına ve tazminat ödemesine ilişkin yerel mahkeme kararını onaylayarak emsal niteliğinde bir karara imza attı. Karar, eşine yapılan hakaretlere sessiz kalmanın ve eşini ailesiyle görüştürmemenin "duygusal şiddet" olarak değerlendirileceğini ortaya koydu.

EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR: DUYGUSAL ŞİDDET BOŞANMA SEBEBİ

İzmir'de yaşayan bir kadının, evlilik birlikteliğinin sarsıldığı gerekçesiyle açtığı boşanma davasında yerel mahkeme, erkeğin ailesinin baskılarına ve eşine yapılan hakaretlere sessiz kalmasının "duygusal şiddet" olduğuna karar verdi. Mahkeme, ayrıca erkeğin eşini ailesiyle görüştürmemesi ve huzursuzluk çıkarmasının da boşanma sebebi sayılacağını belirterek erkeği tam kusurlu buldu. Bu karar, Yargıtay tarafından onaylanarak emsal niteliği kazandı.

NAFAKA VE TAZMİNAT MİKTARI YÜKSELTİLDİ

Yerel mahkemenin verdiği karar doğrultusunda, kadın ve çocuk lehine nafaka ile kadına maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Nafaka ve tazminat miktarının artırılması talebiyle Bölge Adliye Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonucunda bu miktarlar artırıldı ve Yargıtay da bu kararı onayladı.

EMSAL KARAR: HUKUKA UYGUN BULUNDU

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararın somut olaya uygun olduğunu belirterek, yerel mahkemenin hukuka uygun hareket ettiğini vurguladı. Böylece, eşine "duygusal şiddet" uygulayan kişilerin boşanma davalarında tam kusurlu sayılacağı yönünde emsal bir karar verilmiş oldu.