TMMOB KURULUŞUNUN 70. YILINI KUTLUYOR

Mühendislik-Mimarlık Haftası dolayısıyla açıklama yapan TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Öztürk; “İktidarın ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları, sosyal devlet anlayışının terk edilmesi ve uluslararası sermaye çevrelerinin artan etkinlikleri nedeniyle teknik elemanların ekonomik ve sosyal durumları giderek daha da kötüleşmektedir” dedi.

Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından ilk Genel Kurulu 18-21 Ekim 1954’te gerçekleştiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), kuruluşunun 70’inci yılını kutladı. Her yıl ilk genel kurulun yapıldığı 18-21 Ekim’i Mühendislik-Mimarlık Haftası olarak kutlayan TMMOB’da, 24 oda, bu odalara bağlı 225 şube ve 53 il veya ilçe koordinasyon kurulu bulunuyor.

“TEKNİK ELEMANLARIN EKONOMİK VE SOSYAL DURUMLARI KÖTÜLEŞMEKTE”

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Öztürk; Mühendislik-Mimarlık Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. TMMOB’un, 100’den fazla mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden 700 bini aşkın üyesiyle, Türkiye’nin en büyük mesleki kitle örgütlerinden biri olduğunu belirten Öztürk; “70 yıl önce genel kurul salonunda başlayan örgütlü mücadelemizin, yıllar içerisinde emek ve demokrasi mücadelesi ile kaynaşmasıyla birlikte, birliğimizin bugün taşıdığı kurumsal kimliği ortaya çıkmıştır. Ülkemizde mühendislerin, mimarların, plancıların, emekçilerin gündemleri yıllar içerisinde neredeyse hiç değişmemiştir. İktidarın ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları, sosyal devlet anlayışının terk edilmesi ve uluslararası sermaye çevrelerinin artan etkinlikleri nedeniyle teknik elemanların ekonomik ve sosyal durumları giderek daha da kötüleşmektedir” diye konuştu.

“KRİZ, MESLEK ALANLARIMIZI DOĞRUDAN ETKİLEMEKTE”

Öztürk; “İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, halkımızı ve meslek alanlarımızı doğrudan etkilemektedir. Tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamu çıkarlarının göz ardı edilerek sermayenin çıkarlarının gözetilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, zenginlerin ihtiyaçlarının yoksulların ihtiyaçlarının önünde tutulması ile halkımızın refahı, çıkarları; meslektaşlarımızın da mesleki yetki ve sorumlulukları giderek geriletilmektedir. Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları, meslektaşlarımızı olduğu kadar meslek alanımızı ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan etkilenmiştir. Kamuda çalışan meslektaşlarımız ise düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüzedir” ifadelerini kullandı.

Mühendislik-Mimarlık Haftası

“MÜHENDİSLİK-MİMARLIK HAFTASI KUTLU OLSUN”

Bir asır önce bu ülke kurulurken, hiçbir çıkar gözetmeden taşın altına elini koyan meslektaşlarına borçlarının olduğunu ifade eden Öztürk; “Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini hedef alan hiç bir saldırı karşısında sessiz kalmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımızın Mühendislik Mimarlık Haftası kutlu olsun” dedi.