DENİZLİ TEHLİKE ALTINDA

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Batı Ege’nin su konusunda büyük tehlike yaşadığına dikkat çekti, riskli bulduğu kentler arasında Denizli’yi de işaret etti. Yaşar; “Suyu çok dikkatli kullanmalıyız” dedi.

Son dönemde yağışların beklenenin altında geçmesi barajlarda su seviyelerinin son 16 yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar barajlardaki seviyelerin yüzde 15’in altına düşmesinin büyük riski beraberinde getirdiğini söyledi.

Batı Ege kentlerinin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Yaşar; “Tehlikeli bir dönemdeyiz ve 2008'den sonraki en düşük seviye. Yüzden 15 seviyeden korkmalıyız. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Su kesintileri yapılabilir, normaldir; ama bunu siyasileştirmemeliyiz. İzmir'in rahat bir yaz dönemi geçirmesi için en az yüzde 35'lere gelmesi lazım. Tehlike sadece İzmir'de değil; Aydın, Denizli, Muğla, İstanbul, her yerde tehlike var” ifadelerini kullandı.

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Batı Ege’nin su konusunda büyük tehlike yaşadığına dikkat çekti, riskli bulduğu kentler arasında Denizli’yi de işaret etti. Yaşar; “Suyu çok dikkatli kullanmalıyız” dedi.

TEHLİKE HER YERDE

Bilim dışı su kullanımının terk edilmesi gerektiğini hatırlatan Yaşar şu ifadeleri kullandı: “2020 sonrası kurak bir dönem geçireceğimizi çok uzun yıllardan beri anlatıyoruz. 2020 sonrası bir La Nina sistemi geldi; La Nina sistemleri soğumadır ve kuraklıktır. 2020 yılında başlayan La Nina sistemi, normalde 1 yıl kadar devam ederken, bu sefer 3 yıl sürdü; yani 2020, 2021 ve 2022'de çok ciddi olarak yağışlar düştü. Böylece bütün barajlarımız boşaldı. 2023'e geldik ve bir Süper El Nino; yani bu 3 yılın acısını çıkartan bir Süper El Nino gerçekleşti ki Süper El Nino demek; sıcaklık, okyanusların çok ısınması ve çok ısınma demek; çok yağmur demektir. Gerçekten de olağanüstü yağışlarla kapattık 2023'ü. Ülkemize de yüzde 12 gibi fazla yağdı. Tehlike sadece İzmir'de değil, bütün Batı Anadolu çok büyük tehlikede; Aydın, Denizli, Muğla, İstanbul, her yerde çok büyük bir tehlike var su açısından. Bu yıl Süper El Nino gerçekten müthiş yağışlarla biraz rahatlatır gibi oldu; ama şuanda yeniden La Nina'ya dönüş var yani yeniden serinleme ve yağışların azalması demektir”