YATAĞAN BIÇAKLARI ARJANTİN’DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

UNESCO’nun kültürel miras listesinde yer alan Yatağan Bıçakları, Arjantin’de Dünya Bıçakçılık Başkentleri toplantısında dünyaya tanıtıldı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, ‘Dünya Bıçakçılık Başkentleri Sözleşmesi’ne imza attı. Elyapımı bıçak üreticileri birliği tarafından  Arjantin’de düzenlenen 4. Dünya Bıçakçılık Başkentleri Toplantısı’na götürülen Yatağan bıçakları burada ilgiyle karşılandı.

UNESCO’nun somut olmayan kültür mirasları listesinde de yer alan Yatağan Bıçakları, ülkenin Tandil şehrindeki buluşmada etkinliğe damga vurdu.

YAPIMI HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

Etkinliğe büyükşehir belediyesini temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Başkurt, Meclis Üyesi Nurgül Kabukçu, mütercim Nihal Çağdaş ve bıçakçılık zanaatkarları Ömer Altıntaş, Ali Şahin ve Alim Önay katıldı. Denizli heyeti tanıtım organizasyonunda, el işçiliğiyle üretilen bıçakların tarihçesini ve yapım sürecini katılımcılara anlattı. Etkinliğe katılan ziyaretçiler, Yatağan ustalarının özel olarak tasarladığı bıçakları inceleyerek üretim teknikleri hakkında bilgi aldı.

Etkinliğin ardından Tandil Belediye Başkanı Miguel Ángel Lungh, Fransa’nın Thiers şehri Belediye Başkanı ve Dünya Bıçakçılık Başkentleri Komitesi Başkanı Stéphane Rodier ile bir araya gelen Denizli heyeti, başkanlara Yatağan kılıcı hediye ederken üç şehrin birlikte yapabileceği ortak projeler hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Son olarak Arjantin Buenos Aires Büyükelçisi Süleyman Ömür Budak’ı makamında ziyaret eden ekip, kendisine Yatağan kılıcı hediye ederek etkinlik hakkında bilgi verdi.

HERKESİN İLGİSİNİ ÇEKTİ

Başkurt, Yatağan bıçaklarının dünyanın dört bir yanından gelen ustalar ve sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandığının altını çizdi. Başkurt etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada, “Arjantin’deki uluslararası bıçakçılık etkinliğinde Yatağan kılıçlarımızı tanıtmak büyük bir gururdu. Eserlerimiz, ustalığımızın ve kültürel mirasımızın bir yansıması olarak büyük ilgi gördü. Bu deneyim, zanaatımızı dünyaya taşımak adına önemli bir adım oldu” ifadelerini kullandı.

Organizasyonu değerlendiren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu; “Tarihimizin ve kültürümüzün en önemli miraslarından biri olan Yatağan kılıçları, bu yıl Arjantin’de düzenlenen uluslararası bıçakçılık etkinliğinde yerini alarak bizleri bir kez daha gururlandırmıştır. Asırlık bir zanaat geleneğini yaşatan Yatağan ustalarımızın el emeği eserleri, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar tarafından büyük ilgiyle karşılanması da bizleri çok memnun etmiştir” açıklaması yaptı.