DENİZLİ’DE TRAFİĞE BİR AYDA 2 BİN 500 MOTOSİKLET DAHA EKLENDİ

Türkiye’de otomobil fiyatlarının hızla artması, vatandaşları daha uygun alternatiflere yönlendiriyor. Son bir ayda Denizli'de 2.445 motosiklet daha trafiğe çıktı. Otomobil alım gücü düşen vatandaşlar, motosiklete yönelmeye devam ediyor.

OTOMOBİL FİYATLARI YÜKSELDİ, MOTOSİKLET TALEBİ ARTTI

Otomobil fiyatlarındaki artış ve yüksek faiz oranları, Türkiye'de araç piyasasını kökten değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Eylül 2024 verilerine göre, otomobil fiyatları son 5 yılda ciddi oranda arttı. Dizel araçlarda yüzde 508, benzinli araçlarda ise yüzde 489’luk fiyat artışı dikkat çekerken, motosiklet fiyatlarındaki artış ise yüzde 412 olarak kaydedildi.

Pandemi döneminde tedarik ve üretim sıkıntılarıyla başlayan bu fiyat artışları, kurdaki dalgalanmalarla daha da hızlandı. Sıfır araç bulmanın zorlukları ve ikinci el piyasasındaki yükseliş de vatandaşları bütçelerine uygun motosikletlere yönlendirdi.

DENİZLİ'DE MOTOSİKLET SAYISI PATLADI

Denizli Yeni Olay muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgelere  göre Denizli’deki taşıt sayısında da motosikletlerin ağırlığı göze çarpıyor. 2024 yılında Denizli’de 242.463 otomobil, 121.760 motosiklet ve toplamda 532.327 motorlu araç bulunuyor. Motosiklet sayısı, Ağustos ayında 119.315 iken, Eylül ayında yüzde 2.05 artarak 121.760’a ulaştı. Bu da sadece bir ay içinde 2.445 yeni motosikletin trafiğe kaydedildiği anlamına geliyor.

ARAÇ PİYASASINDAKİ DARALMA DİKKAT ÇEKİYOR

Veriler, yalnızca motosiklet sayısındaki artışı değil, aynı zamanda kamyon, kamyonet, otobüs ve traktör gibi üretimde kullanılan araçların satışındaki yavaşlamayı da gözler önüne seriyor. Uzmanlar, bu tabloyu ekonomideki durgunlukla ilişkilendiriyor. Faiz oranlarındaki artış, kredili alımların azalmasına yol açarken, otomobil fiyatlarının yükselmesi de vatandaşın araç sahibi olmasını zorlaştırıyor.