ATIK SU ARITILIP İŞLETMELERE VERİLECEK
Denizli OSB bünyesindeki arıtma tesisinin yüzde 98 seviyesine ulaşması nedeniyle yeni bir arıtma tesisi projesi hazırlandı. OSB’ye 1,5 kilometre mesafede yapılacak arıtma tesisi günlük 30 bin metreküp su arıtacak ve arıttığı suyun yüzde 90’ını yeniden kullanım için işletmelere geri verecek.
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nun bölgeye yapma kararı aldığı ‘Arıtılmış Atıksuyun Geri Kazanım Projesi’nin detayları belli oldu. Mevcut arıtma tesisinin kapasitesinin yüzde 98’ine çıkması sonrası yeni arıtma tesisi yapılması gündeme gelmişti. Pilot proje Dünya Bankası tarafından da desteklenecek.
İŞTE DETAYLAR
Buna göre bu yıl içinde ihalesi yapılarak inşaatına başlanacak tesis 26 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Tesis günlük 30 bin metreküp atık suyu arıtabilecek. 12 milyon Euro’ya mal olacak tesis Denizli OSB sınırları içinde değil, 1,5 kilometre mesafede yer alacak. Tesis arıttığı suyun yüzde 90’ını yeniden kullanım için işletmelere geri verecek.
ARITMA TESİSİNDE İNCELEME
Denizli OSB Başkanı Derya Baltalı, yönetim kurulu üyeleri ve Bölge Müdürü Ahmet Taş ile birlikte mevcut arıtma tesisine kazandırılan pilot tesiste incelemelerde bulundu.
Arıtma Tesisi Müdürü İbrahim Ereşme, heyete tesis hakkında bilgi verdi; “Mevcut Arıtma Tesisi kapasitemizin yüzde 98 doluluğa ulaşması nedeniyle, sanayicilerimizin yeni yatırımlarının önünü açmak için yeni bir arıtma tesisine ihtiyaç duyuldu. Bunun için Bölgemizin 1,5 kilometre altında 26 bin metrekarelik bir alanı satın alarak günlük 30 bin metreküp kapasiteli bir proje hazırlayıp Dünya Bankası’na sunduk. Dünya Bankası bu projemizi kabul ederek gerekli çalışmaları başlattı. Önümüzdeki hafta bu tesisin ihalesi yapılarak Aralık 2024 itibari ile inşaata başlanılacaktır. Bu tesis yaklaşık 12 milyon Euro’ya mal olacaktır” ifadelerini kullandı.
ARITILAN SU GERİ KAZANDIRILACAK
İnceleme ardından açıklama yapan Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Baltalı; “Sürdürülebilir ve temiz üretim için atık suyun geri kazanımı uzun zamandır yönetim kurulumuzun gündeminde yer almaktaydı. Ayrıca; Yeşil OSB Sertifikasyon Standartları ve sanayicimizin en büyük pazarının yurt dışı ülkelerinden oluşmasından dolayı mevcut uluslararası şartlar, yenilikçi ve nitelikli tüketim ile beraber üretim değerleri de göz önüne alındığında, atık suyun ileri arıtma teknikleri ile geri kazanılmasının uygulamaya geçilmesinde rol oynamıştır. Çevre Kanununa bağlı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen standartların altında arıtarak Sarıçay’a deşarj ettiğimiz arıtılmış suyun yüzde 90’ını geri kazanarak sanayicilerimizin kullanımına sunacağız. Bu tesisin inşaatı öncesi Arıtılmış Atıksuyun Geri Kazanımı Pilot Tesisimizi tamamlayarak hedeflerimize ulaştık. Kuracağımız tesis; Türkiye genelinde en son arıtma teknolojilerinin uygulanacağı en iyi tesislerden birisi haline gelecektir. Her işletmenin böyle bir tesisi kurması hem yer hem de maliyet açısından büyük zorluklar getireceğinden dolayı OSB Yönetim Kurulu olarak Merkezi Sistem yaparak tüm sanayicilerimizi bu zorluktan kurtaracağız. Yönetim Kurulumuz ve sanayicilerimiz olarak vizyonumuz “Arıt Deşarj Et” yaklaşımı yerine ‘Geri Kazan’ yaklaşımına dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.