OTOMOBİL İLANLARINA SIKI DENETİM GELİYOR

Otomobil satış ilanlarına yönelik yeni düzenlemeler gündemde. Sosyal medya platformlarını da kapsayacak bu düzenlemeye uymayanlar, yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

SİSTEMATİK DENETİMLER BAŞLIYOR

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya üzerinden verilen otomobil ilanlarına sıkı bir düzenleme getirileceğini açıkladı. Gürcan, sosyal medyada yapılan ilanlarda yasal düzenlemelere uyulması konusunda denetimlerin sürdüğünü belirterek, “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10-100 bin TL arası ceza uygulanacak” ifadelerini kullandı. Bu düzenlemeyle birlikte, ilanların düzenlenmesine dair net kuralların getirilmesi bekleniyor.

DİSTRİBÜTÖRLERE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Yeni düzenlemenin sadece ilanları değil, otomobil sektöründeki distribütörleri de ilgilendirdiğine dikkat çeken Gürcan, distribütörlerin yetkili satıcılara yönelik belirli kurallara uymak zorunda kalacaklarını belirtti. Gürcan, yapılan değişiklikleri şöyle açıkladı: “Distribütörler, yetkili satıcıyı 1 ay içinde son 3 yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla araç almaya zorlayamayacak. Araç fiyatlarında fatura tarihinden sonra herhangi bir artış yapılmayacak ve taşıt 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edilecek.”

SATIŞ ŞARTLARINA KISITLAMA GELİYOR

Distribütörlerin yetkili satıcılara kampanya veya satışlarla ilgili ek şartlar getirmesi de yasaklanıyor. Gürcan, yetkili satıcıların satışlarını belirli mal veya hizmet alım şartlarına bağlanamayacağını belirterek, “Kampanyalara katılım gibi unsurlar, yetkili satıcılar için herhangi bir zorunluluğa bağlanmayacak” dedi.