GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

‘Aydın Bölge Düzeyi Uzantılı Denizli Yerel Düzey Masabaşı ve Saha Afet Tatbikatı’nda Aydın’da meydana gelen, Denizli’nin 7 ilçesinde de hissedilen ve büyük yıkıma neden olan 7 büyüklüğündeki deprem canlandırıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılı tatbikatlar programı kapsamında ‘Aydın İli Masabaşı Uzantılı Bölgesel Saha Tatbikatı’ gerçekleştirildi. Tatbikatın senaryosuna göre Aydın’da meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, Denizli’nin 7 ilçesinde de hissedildi ve yapılan saha taramaları sonucunda deprem, 7 ilçede çeşitli derecelerde hasara neden oldu. Tatbikat için AFAD Başkanlığı’nın AFAD-RED çıktısına göre hazırlanan senaryoda hasar gören ilçeler; Sarayköy, Buldan, Tavas, Kale, Merkezefendi, Pamukkale ve Babadağ oldu.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

İL AFET VE ACİL DURUM KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI

24 saat esasına göre gerçek zamanlı gerçekleştirilen tatbikatta alarm verildiği andan itibaren İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri hızlıca İl AFAD Merkezi’ne intikal etti. Kurul Üyeleri, Vali Ömer Faruk Coşkun başkanlığında toplandı. Toplantının ardından AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun tarafından genel durum ve senaryo ile ilgili sunum yapıldı. Akabinde Vali Coşkun, 7 ilçenin Afet Yönetim Merkezi’ne canlı bağlanarak, mevcut durumla ilgili bilgi aldı.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

Gerekli değerlendirmelerin ardından, AFAD İl Müdürü Tosun, tarafından masabaşı tatbikatın icrası için Afet Çalışma Grupları özelinde ikinci sunumla devam edildi. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yapılan tatbikatta, TAMP Ana Çözüm Ortağı Kurum Yöneticileri ve İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri, İl AFAD Merkezi’nde Vali Coşkun başkanlığında tatbikatın masabaşı kısmı gerçekleştirildi.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

AFET TATBİKATI İZLENDİ

Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden tatbikatın masabaşı kısmı devam ederken; Honaz ilçesindeki Kocabaş AFAD Lojistik Depoya intikal edildi. Buradaki AFAD, Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Organize Sanayi Bölgesi İtfaiyesi ve AFAD’a akredite sivil toplum kuruluşları (AKUT, DAK, İHH, PAKUT, HAYRAT, TDV, Jandarma Köpek Timi), Arama Kurtarma Ekiplerince ve ADM, Enerya, Kızılay, TRAC, DESKİ ve Destek AFAD gönüllüleri ekiplerince yapılan afet tatbikatı izlendi.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

ENKAZ ALTINDAKİ YARALILARA ULAŞILDI

Enkaz alanında Kentsel Arama Kurtarma, yangın ve yüksekten indirme çalışmaları simule edildi. Enkazlardan çıkarılan depremzedeler UMKE ve ambulanslarla, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan sahra hastanesinde tedavi altına alındı. Ardından İl AFAD Merkezi’ne İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri ile tekrar bir araya gelinerek AFAD Başkanlık ile çevrimiçi, Aydın, İzmir, Denizli, Manisa ve Muğla’nın Valileri ile 41 ilçe Kaymakamlıklarıyla ile bağlantı kuruldu. Yapılan genel değerlendirmenin ardından tatbikat sona erdi.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

TATBİKATTA 400 PERSONEL İLE 40 ARAÇ GÖREV ALDI

Afet Gruplarının olası afete hazırlıklı olması ve birlikte çalışma kapasitesinin test edilmesi, müdahale aşamasında görev alan karar verme mekanizmasındaki yöneticilerin tecrübelerinin artırılması, kaynak kapasitesinin ölçülmesi, eksiklerin tamamlanması, iletişim becerilerinin test edilmesi, müdahale ekiplerinin birlikte çalışma kabiliyetlerinin artırılması, planların uygulanabilirliğinin test edilmesi, yerel ve uluslar arası ekiplerin birlikte ve uyum içerisinde çalışabilme kabiliyetlerinin artırılması, 6 Şubat depremlerinden elde edilen tecrübe ile kamu gücünün kullanılması ve koordinasyonun test edilmesi amacıyla gerçekleştirilen tatbikat kapsamında 400 personel ile 40 araç görev aldı.