SAĞLIK SEKTÖRÜNDE "CO-PİLOT" DÖNEMİ BAŞLIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, özel hastanelerdeki geri ödeme sistemindeki yanlış işlemleri önlemek için yapay zeka destekli denetim sistemi "CO-PİLOT"un devreye alınacağını duyurdu. 

Geçtiğimiz dönemde gündeme gelen "yenidoğan çetesi" skandalının ardından, sağlık sektöründe usulsüz işlemleri tespit etmek amacıyla geliştirilen CO-PİLOT uygulamasıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından iletilen geri ödeme taleplerinin yapay zeka algoritmalarıyla inceleneceği belirtildi. Sistem, “riskli alan”, “riskli sağlık hizmet sunucusu” ve “riskli davranışları” tespit ederek, fatura inceleyici hekimlere sunacak. 

PİLOT SENARYO İLE RİSK ANALİZİ

Pilot proje olarak seçilen "MEDULA Fatura İnceleme ve Risk Odaklı Denetim" senaryosu ile hastaneler, eczaneler, doktorlar ve ilaç firmaları arasındaki riskli ağ analizleri yapılacak. Pilot uygulamada, hastane ve branş bazında risk skorlaması, işlem bazında usulsüzlük tahmini, doktor ve hasta arasındaki riskli bağlantılar detaylı olarak incelenecek. Bu analizlerin sonucunda, sistemin genel uygulamaya uygun olup olmadığı belirlenecek ve projenin genişletilmesine karar verilecek.

BAKAN IŞIKHAN: “SAĞLIKTA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DENETİMLER ARTACAK”

Bakan Işıkhan, "CO-PİLOT adını verdiğimiz bu program, çağın gerektirdiği yapay zeka desteğiyle sağlık sektöründe hata ve usulsüzlüklerin tespitinde büyük bir rol oynayacak. Milyonlarca fatura ve reçeteyi gözden geçirecek olan bu sistem, risk odaklı denetim alanını daha da genişletiyor" ifadelerini kullandı. Işıkhan, SGK bünyesinde uzman bir ekibin bu projede görev aldığını ve yapay zekanın sağladığı hata tespit oranlarıyla denetimlerin daha etkin hale geleceğini belirtti.