KURALSIZ SATIŞA 100 BİN TL CEZA YOLDA

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada usulsüz konut ve araç satışı yapanlara yönelik sıkı denetim sürecini başlattı. Özellikle Instagram üzerinden yapılan kural dışı satışlara 10 bin ile 100 bin lira arasında ceza uygulanacak.

Son yıllarda Ticaret Bakanlığı tarafından ilan sitelerine getirilen düzenlemelerle, konut ve araç piyasasındaki aşırı fiyat artışları kontrol altına alındı. Bakanlık, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile vatandaşları sahte ilan ve fiyat manipülasyonlarından koruma altına aldı. Ayrıca, emlak ve otomobil satışında sadece yetkilendirilmiş satıcıların aracı olabileceği şartı getirildi. İkinci el otomobil piyasasında ise sıfır araçların “6 ay/6 bin kilometre” şartını karşılamadan satışı yasaklandı.

USULSÜZ SATIŞ İLANLARI SOSYAL MEDYAYA KAYDI

İlan sitelerinde yapılan sıkı denetimlerin ardından, bazı satıcıların sosyal medya üzerinden faaliyet göstermeye başladığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarında da denetim yapılacağını ve kurallara uymayan satıcılara yüksek miktarlarda para cezası kesileceğini açıkladı. Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Tespitleri yapıyoruz; kurallara uymayanlara her ilan başına 10 bin ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak” ifadelerini kullandı.

DİSTRİBÜTÖRLER İÇİN YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Yeni düzenlemelerde sadece bireysel satıcılar değil, distribütörlere de bazı sorumluluklar getirildi. Gürcan, otomobil satışında distribütörlerin yetkili satıcılara, geçmiş yılların ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı dayatamayacağını, fatura tarihinden itibaren araç fiyatlarında sonradan artış yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, yetkili satıcılara, araç teslimlerinin en geç 15 gün içinde yapılması şartı getirildi.