MAKİNE İHRACATI YÜZDE 1,5 GERİLEDİ

Türkiye, ocak-eylül döneminde 20,7 milyar dolarlık makine ihracatı yaptı. Almanya en fazla makine ihraç edilen ülke olurken, türbin ve jet gibi alt sektörlerde yüksek artış kaydedildi.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) alınan verilere göre, Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı yılın ilk 9 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 1,5 düşerek 20,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Eylül ayında ise değer bazında ihracatta yüzde 0,3 artış yaşandı. Kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 5,5 artarak 7,7 dolara ulaştı. Yılın tamamında ise toplam makine ihracatının 28 milyar dolar olması bekleniyor.

SOĞUTMA MAKİNELERİ VE MOTORLAR ZİRVEDE

Ocak-eylül döneminde en fazla ihracat yapılan ürün grupları, 2'şer milyar dolarla evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile içten yanmalı motor ve aksamı oldu. İhracatın en çok arttığı alt sektörlerde ise türbin, jet ve hidrolik silindirler yüzde 25’lik artışla ilk sırada yer aldı. Tekstil ve konfeksiyon makinelerinde de yüzde 19 oranında yükseliş görüldü.

ALMANYA İLK SIRADA, RUSYA VE ABD TAKİPTE

Türkiye’nin en fazla makine ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında Almanya ilk sırada yer aldı. Almanya’yı sırasıyla Rusya ve ABD izledi. Öte yandan, 12 aylık makine ithalatı ise 44,5 milyar dolara ulaştı.

KARAVELİOĞLU: "ENFLASYONDAN EN FAZLA ETKİLENEN İMALAT SEKTÖRÜYÜZ"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel ekonomide toparlanma beklentilerinin karşılanmadığını ve faiz indirimi uygulamalarına rağmen sanayi üretiminde bir hareketlilik gözlenmediğini belirtti. Karavelioğlu, “Makine sektörü olarak, fiyatları artırmadan ihracata devam etmek zorundayız. Yüksek katma değerli yapımız ve nitelikli personel istihdamımız nedeniyle enflasyonun en fazla etkilediği imalat dalıyız” dedi.