ATIL TARIM ARAZİLERİ ÜRETİME KAZANDIRILACAK
Kullanılmayan tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önemli bir adım attı. Atıl durumda olan tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılmasını amaçlayan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
ATIL ARAZİLER TARIM SEKTÖRÜNE KAZANDIRILACAK
Bakanlık tarafından alınan karar kapsamında, uzun yıllardır işlenmeyen ve boş bırakılan tarım arazilerinin tarımsal amaçlarla kiraya verilmesine yönelik yeni bir düzenleme başlatıldı. Bu yönetmelik ile Türkiye genelinde boş durumda olan arazilerin üretime geçirilmesi, böylelikle tarım sektöründe ekonomik katkının artırılması hedefleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, "Miras dâhil herhangi bir nedenle iki sene boyunca araziyi boş tutmak senin hakkın değil. Bu toprak niye boş kalsın? Komisyonlarımız çalışıyor, 5 Nisan 2025 itibarıyla tespit yapılacak" açıklamasında bulundu.
2025 İTİBARIYLA TESPİT EDİLECEK
Tarım arazilerinin kiraya verilmesi sürecinde köy halkının öncelikli olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu arazilerin elektronik ihale yöntemiyle ve belirlenen bedeller üzerinden kiralanacağını, kira gelirlerinin de arazi sahiplerine aktarılacağını vurguladı. Yumaklı, "Toplam tarım arazilerinin %10'undan fazlasının bu şekilde boş olduğunu biliyoruz. Bu alanların ekonomiye kazandırılması için komisyonlarımız çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Yapılan tespitler, 5 Nisan 2025 tarihi itibarıyla belirlenen arazilerin sisteme kazandırılmasını amaçlıyor.
BOŞ ARSALAR VE TARLALAR EKONOMİYE ZARAR VERİYOR
Uzun yıllar atıl kalan bu araziler, tarım sektörü kadar konut sektörünü de olumsuz etkiliyor. Konut sektöründe yaşanan maliyet artışları nedeniyle arsa ve tarlalara talep artarken, bu topraklar "geleceğe yatırım" düşüncesiyle uzun süre işlem yapılmadan bekletiliyor. Özellikle 500 bin ila 900 bin lira arasında değişen fiyatlardaki tarlalar ve 1 milyon ila 3 milyon lira arasında alıcı bulan imarlı arsalar büyük ilgi görüyor. Ancak bu alanların işlenmemesi, hem konut hem de tarım sektöründeki ihtiyaçların karşılanmasında sıkıntılara yol açıyor. Yapılan düzenlemeyle, bu toprakların ekonomik olarak aktif hale getirilmesi hedefleniyor.