KASIM RÜZGARINA SIKI TAKİP

Ticaret Bakanlığı, kasım ayı boyunca e-ticarette gerçekleştirilecek kampanyalara yönelik dolandırıcılık riskine karşı sıkı tedbirler aldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tüketicilerin herhangi bir sorun yaşamamaları için e-ticaret sitelerini yakından takip ettiklerini ve denetimlerin artırıldığını duyurdu.

E-TİCARET HACMİ BÜYÜYOR, KASIM AYINA ÖZEL TEDBİRLER ALINIYOR

Bakan Bolat, dünya genelinde ve Türkiye’de hızla büyüyen e-ticaret sektörünün Kovid-19 salgını sonrası rekor seviyelere ulaştığını belirtti. Küresel e-ticaret hacminin 2024'te 6,3 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Bolat, Türkiye’de ise geçen yıl 1,85 trilyon lira olan e-ticaret hacminin bu yıl 3,4 trilyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bolat, vatandaşların en çok tercih ettiği kampanya dönemlerinde dolandırıcılığa karşı tedbirlerin artırılacağını belirterek, “Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız, Bakanlığımızın internet adresi üzerinden şikayetlerini bildirirlerse gereği hemen yapılacaktır” dedi.

E-TİCARETTE YENİ DÜZENLEMELERLE GÜVENLİK ARTIRILDI

2022’de Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan önemli değişikliklerle e-ticarette güvenliğin artırıldığını hatırlatan Bakan Bolat, bu düzenlemelerle sahte içeriklerin engellenmesi ve güvenilir sitelerin ön plana çıkmasının sağlandığını belirtti. Ticaret Bakanlığı, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılara (ETAHS), ticaret unvanı, işletme adı, marka adı ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri doğrulama zorunluluğu getirerek tüketici güvenliğini artırmayı hedefliyor. Bolat, “Bilinirliği yüksek markaların sahte alan adları kullanılarak taklit edilmesi engellendi” dedi.

GÜVEN DAMGASI İLE E-TİCARETTE YANILTICI REKLAMLARA SON

E-ticaret sitelerinde güvenli alışveriş yapılabilmesi için "Güven Damgası Sistemi" oluşturulmuş durumda. Güven Damgası’na sahip işletmelerin listesinin kamuya açık olduğunu hatırlatan Bakan Bolat, vatandaşların alışveriş yaparken bu listeden faydalanabileceklerini söyledi. Bu yılın ilk 9 ayında yapılan denetimlerde, yasalara aykırı mesafeli satış faaliyetleri nedeniyle 54 firmaya toplamda 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası verildi.

DOLANDIRICILIK RİSKİNE KARŞI DİKKAT ÇAĞRISI

Bakan Bolat, özellikle kasım ayındaki yoğun kampanya döneminde güvenli ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi ve sitelerin “domain adreslerinin” kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. "Gerçekçi olmayan indirimler dolandırıcılık riski taşıyabilir. Bir sorun yaşandığında tüketici hakem heyeti veya mahkemelere başvurulmalı, dolandırıcılık şüphesi varsa savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir," diyen Bolat, kartla yapılan ödemelerde bankalara işlem itirazı yapılabileceğini hatırlattı. Denetim programında kurallara aykırı davranan firmalara cezai yaptırımlar uygulanırken, gerekirse internet sitelerine erişim engeli de talep edilebiliyor.