KKM'DEN ÇIKAN GAYRİMENKULE YÖNELDİ

Temmuz ayından bu yana BES katılımcılarına yapılan kısmi ödemelerin %92’si konut sektörüne aktarıldı. KKM ve banka mevduatlarından çıkan ciddi bir fon ise gayrimenkul yatırımlarında değerlendirildi.

BES VE MEVDUAT BİRİKİMLERİ KONUTA YÖNLENDİ

Yapılan araştırmalar, 1 Temmuz’da başlayan BES’ten kısmi ödeme uygulamasının konut sektörüne yoğun bir finansal akış sağladığını ortaya koyuyor. Katılımcıların çektiği birikimlerin %92’sinin daire alımında kullanıldığı görülürken, yastıkaltındaki altın birikimlerinin de satışlarda etkili olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, konut fiyatlarının son yılların en düşük seviyelerinde olduğunu ve bu durumun yatırımcıları harekete geçirdiğini ifade ediyor.

KKM'DEN KONUTA YATIRIM AKIŞI SÜRÜYOR

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından hızlı bir çıkış yaşanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, KKM bakiyesinde geçen hafta %4 oranında azalma yaşandı ve toplam bakiye 1 trilyon 412,1 milyar liraya geriledi. Ağustos 2023’te 3,4 trilyon lira ile zirveye ulaşan KKM hesapları, Merkez Bankası düzenlemeleriyle hızla erirken, buradan çıkan kayda değer miktarda sermayenin konut sektörüne yönlendiği ifade ediliyor. Yatırımcıların özellikle uygun fiyatlı projelere ilgisi artıyor.

SATIŞLARIN MERKEZİ İSTANBUL VE ÇEVRESİ

Eylül ayında gayrimenkul satışlarında hareketlilik yaşanırken, en yoğun satışların İstanbul ve çevresinde gerçekleştiği gözlemlendi. Silivri’de yaklaşık 5 bin 500, Arnavutköy’de ise 4 bin 915 tapu işlemi yapılırken, Esenyurt 13 bin tapu işlemi ile rekor kırdı. İstanbul’un yanı sıra Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu gibi şehirlerde de gayrimenkul talebinde artış yaşanıyor. Kırklareli, Edirne, Tekirdağ gibi iller de yatırımcıların ilgisini çeken bölgeler arasında öne çıkıyor.

FAİZ ORANLARINDAKİ DÜŞÜŞ KONUT KREDİLERİNİ CANLANDIRDI

TL bazlı konut kredi faizleri de gerilemeye başladı. 20 baz puan azalışla %41,41 seviyelerine inen faiz oranları, konut kredilerini daha cazip hale getirdi. Taşıt kredilerinde %44,28’e, ihtiyaç kredilerinde %71,08’e yükselen faiz oranları ile karşılaştırıldığında, konut kredi faizleri daha uygun hale geldi.