İTİRAZ HAKKI 2025’E KADAR ASKIYA ALINDI

Almanya, Türkiye’den yapılan vize başvurularına yönelik aldığı itiraz hakkı kısıtlamasını 2025 yılına kadar uzattığını duyurdu. Buna göre, Türk vatandaşları Schengen vize başvuruları reddedildiğinde itirazda bulunamayacak.

VİZE POLİTİKALARINDA SIKILAŞTIRMA

Son dönemde Schengen vizesi başvurularında yüksek oranlarda ret yanıtı veren Almanya, Türkiye, Çin ve Fas vatandaşlarının itiraz hakkını askıya alarak süreci daha da sıkılaştırdı. Almanya, vize başvurularına yönelik artan taleplerin ardından ret itirazlarını inceleyen personelin başka görevlere kaydırıldığını açıkladı. Bu karar, özellikle pandemi sonrası yoğunlaşan başvuruların hızlıca sonuçlandırılması amacıyla alındı.

TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN EK KISITLAMALAR

Almanya, sınır kontrollerini sıkılaştırmakla kalmayarak havaalanlarında ek güvenlik birimleri oluşturdu. 2023 yılında Türkiye, Çin ve Fas vatandaşlarının vize reddi itiraz haklarının askıya alınmasının ardından, Almanya Dışişleri Bakanlığı yeni düzenlemenin 2025 yılına kadar devam edeceğini bildirdi. Böylece Türk vatandaşlarının vize başvuruları reddedildiğinde gerekçesiz bir ret alsalar dahi itiraz hakkı olmadan sonuçlanacak.

BAŞVURU SÜREÇLERİ HIZLANDIRILACAK

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, pandemi sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla dünya genelinde vize başvuru merkezlerinde oluşan yoğun talep nedeniyle bu düzenlemenin yapıldığı belirtildi. Bu kapsamda, başvuruları inceleyen personelin kapasitesini artırma amacıyla itiraz başvurularına ayrılan personel başka birimlere yönlendirildi.

Almanya’nın bu kararı Türk vatandaşları için vize sürecinde yeni zorluklar yaratırken, vize taleplerinin hızla sonuçlandırılması ve süreçteki bekleme süresinin azaltılması amaçlanıyor.