ORMAN GENEL MÜDÜRÜ YANGIN BÖLGESİNDE AÇIKLAMA YAPTI: “YERLEŞİM YERLERİ GÜVENDE”

​​​​​​​Denizli’de 24 Ekim Perşembe günü öğleden sonra başlayan orman yangını dört gündür kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre 400 hektarlık alan yangından etkilenmiş durumda, ancak bölgedeki ağaçların %90’ı hayatta kalabilecek. Sarp arazi şartlarının müdahaleyi güçleştirdiği yangında ekipler havadan ve karadan yoğun şekilde müdahaleyi sürdürüyor.

AĞAÇLARIN ÇOĞU KURTULDU, YANGIN 400 HEKTARLIK ALANDA ETKİLİ OLDU

Orman Genel Müdürü Ömer Karacabey, bölgedeki ağaçların büyük çoğunluğunun yangından etkilenmediğini belirterek, "Ağaçların yüzde 90'ı hayatına devam edebilecek durumda" açıklamasında bulundu. Ayrıca Karacabey, yangının yayılmasıyla ilgili sosyal medyada yer alan bazı yanlış bilgilere de değindi. Yangının yerleşim yerlerine yaklaşarak tehdit oluşturduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Karacabey, "Yangının yerleşim alanlarına tehdit oluşturduğuna dair iddialar doğru değil. Bölgedeki çalışmalarımız titizlikle yürütülüyor ve gerekli güvenlik önlemleri alınmış durumda" dedi.

SARP ARAZİ KOŞULLARI MÜDAHALEYİ ZORLAŞTIRIYOR

Yangının çıktığı bölgenin sarp ve kayalık olması, ekiplere müdahale sırasında ciddi zorluklar yaşatıyor. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, ilk günden itibaren ekiplerin iş makineleri ve dozerlerle yangın bölgesine ulaşımı sağlayacak yollar açtığını belirterek, bu sayede karadan müdahalenin de mümkün hale geldiğini aktardı. Vali Coşkun, "Bugün itibarıyla 7 helikopter, 67 arazöz, 22 iş makinesi ve bini aşan personel, yangına müdahale etmek için seferber oldu. Sahadaki gönüllülerin desteğiyle büyük bir gayret gösteriyoruz," ifadelerini kullandı. Bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yangına karşı birleştiğini belirten Coşkun, "Hava şartları nem seviyesinin düşüklüğü gibi nedenlerle zorlayıcı ancak tüm imkânlarımızı kullanarak yangını en kısa sürede kontrol altına almayı hedefliyoruz" dedi.

HIZLI MÜDAHALE AĞAÇLARI KORUDU

Orman Genel Müdürü Karacabey, yangına hızla müdahale edilmesi sayesinde ağaçların büyük bir kısmının kurtarıldığını vurguladı. Denizli'de 24 Ekim Perşembe günü başlayan yangına yalnızca 13 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını ifade eden Karacabey, arazinin zorlayıcı yapısına rağmen ekiplerin yangını kontrol altına almak için yoğun çaba harcadığını belirtti. Orman Bölge Müdürlüğü ve belediyelerin yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu ve gönüllü vatandaşın desteğiyle çalışmaların sürdüğünü ifade eden Karacabey, "Kabukları kalın olan ağaç türleri yangından daha az zarar gördü. Bu sayede yangın bölgesindeki ağaçların %80-90’ı hayatına devam edecek" diye konuştu.

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT ETMİYOR

Yangının yerleşim yerlerine yaklaşarak tehdit oluşturduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurgulayan Karacabey, sosyal medyada yer alan yanıltıcı paylaşımlar hakkında da açıklamalarda bulundu. "Şu an için yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Yangının etkilediği toplam alan yaklaşık 400 hektar olsa da, bu alanın tamamı yanmadı. Yanan bölgenin sınırında yer alan yerleşim birimleri için tehlike oluşturabilecek herhangi bir durum yok" ifadelerini kullandı. Karacabey, yangın bölgesine destek veren 426 gönüllüye, Denizli Valiliği’ne, belediyelere, milletvekillerine ve diğer kurumlara da teşekkür ederek, koordinasyonun önemine dikkat çekti.

GECE GÜNDÜZ MÜDAHALE SÜRÜYOR

Yangının tamamen kontrol altına alınması için gece gündüz demeden çalışan ekiplerin sahada mücadeleye devam ettiğini belirten Karacabey, havadan müdahalenin yanı sıra yeni açılan yollar sayesinde karadan da müdahalenin sürdüğünü ifade etti. "Geceli gündüzlü çalışan arkadaşlarımız sayesinde yangını kontrol altına almaya çok yakınız. Açılan yollardan hortum çekerek bu yollardan arazözlerimizi yönlendirip yangının ilerleyişini durdurmak için çalışıyoruz" diyen Karacabey, yangının seyriyle ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını da belirtti.