ESKİ POS CİHAZI KULLANANLARA CEZA GELİYOR
Kayıt dışı ekonomiye karşı yürütülen mücadelede Maliye yeni adımlar atıyor. Eski POS cihazlarını kullanan işletmelere ve bu cihazları geri almayan bankalara ağır cezalar getiriliyor.
ESKİ POS CİHAZLARINA AĞIR CEZA
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni nesil ödeme sistemlerinin kullanımını zorunlu hale getirirken, halen eski tip POS cihazı kullanan işletmelere yönelik cezai yaptırımları devreye alıyor. Her bir tespitte, seyyar POS cihazı kullanmaya devam eden işletmelere 20 bin liraya kadar, bu cihazları geri almayı ihmal eden bankalara ise 200 bin liraya kadar ceza kesilecek.
YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMLERİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
2013 yılında başlatılan uygulama ile eski nesil POS cihazları yerine kartlı ödeme ve fiş düzenleme işlemlerini tek cihazda toplayan yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması zorunlu hale getirilmişti. Bu cihazlar sayesinde yapılan her ödeme, slip ve fişin birleştirilmesiyle tek belge şeklinde düzenlenerek kayıt dışı ödemelerin önüne geçilmesi amaçlandı.
1 TEMMUZ'DA SÜRE DOLMUŞTU
Kayıt dışı işlemleri engellemek amacıyla, eski POS cihazlarının kullanımını tamamen bitirmek için belirlenen dönüşüm süresi 1 Temmuz 2024'te sona erdi. Ancak bu tarihe kadar tam uyum sağlanamayınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı süreci hızlandırmak amacıyla bir dizi yeni yaptırımı yürürlüğe koydu. Buna göre, 1 Temmuz itibarıyla yeni nesil cihaz kullanmayan işletmelere ağır para cezaları uygulanacak.
BANKALARA VE İŞLETMELERE BİLGİLENDİRME YAPILDI
Bakanlık, dönüşüm sürecini hızlandırmak için tüm bankalara ve ödeme kuruluşlarına eski POS cihazlarının kullanımını sona erdirmeleri gerektiğini bildiren bir yazı gönderdi. Ayrıca, seyyar POS cihazı kullandığı belirlenen işletmelere de SMS ve mektup gönderilerek uyarılarda bulunuldu. Bakanlık, yeni nesil ödeme cihazları ya da güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihazlar üzerinden ödeme kabul edilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.
HER TESPİTTE AYRI CEZA
Yapılan düzenlemelere göre, yasaklı POS cihazını kullanmaya devam eden işletmelere her bir tespit için bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 10 bin lira ceza verilecek. Cihazları iade almayan bankalar ve ödeme kuruluşlarına ise her tespit için 200 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, yeni nesil cihazlarla kartla ödeme kabul etmeyen mükellefler de aynı şekilde cezalandırılacak.
BAKAN ŞİMŞEK’TEN KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE VURGUSU
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda Bakanlığın kararlılıkla çalışmaya devam ettiğini belirtti. Şimşek, "Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, bu cihazların yerine yeni nesil cihazların verilmesi kayıt dışıyla mücadelede kritik önem taşıyor. Uygulamaya geçmeyen mükellefler ve bankalar ceza alacak. Bakanlığımız kayıt dışılığı azaltmak amacıyla kararlılıkla çalışmalarını sürdürecek." ifadelerini kullandı.