YABANCI YATIRIMCI TÜRK TAHVİLLERİNDE HIZ KESTİ
Yerel seçim sonrası Türk tahvillerine yoğun ilgi gösteren yabancı yatırımcılar, 5 yıl aradan sonra tahvil paylarını yüzde 10’un üzerine çıkarsa da son haftalarda alımlar yavaşladı. 18 Ekim itibarıyla yabancı yatırımcının tahvil payı yüzde 9,37’ye indi.
Merkez Bankası verilerine göre, Mart ayındaki yerel seçimlerden sonra yabancı yatırımcılar Türk tahvillerine net 14,13 milyar dolar yatırım yaptı. 20 Eylül haftasında yüzde 10,12 ile son 5 yılın zirvesine çıkan yabancı payı, sonraki haftalarda yönünü aşağı çevirdi. Bankacılık sektörü kaynakları, S&P’nin 1 Kasım’da açıklayacağı kredi notu ve ABD seçim sonuçlarının tahvil piyasasına yeni bir hareket getirebileceğini belirtti.
FAİZ ARTIŞI SONRASI YABANCI HAREKETLİLİĞİ
2020 yılında pandemi ve düşük faiz politikaları nedeniyle devlet tahvillerindeki payı yüzde 0,54’e kadar düşen yabancı yatırımcıların ilgisi, Merkez Bankası’nın para politikasında sıkılaşmaya gitmesiyle yeniden canlandı. Geçen yıl yüzde 0,5’in altında kalan yabancı payı, 2023 itibarıyla yapılan faiz artırımlarıyla yükselişe geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tahvil ihraç planlarının yanında, yüksek getiri beklentisi, tahvillerdeki yabancı ilgisini bir süre canlı tuttu.
EKİM AYINDA YENİ BORÇLANMA HEDEFİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekim ayında toplam 147,2 milyar TL iç borç servisine karşılık 197,3 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Kasım ve aralık ayları içinse iç borçlanmada sırasıyla 182,2 milyar TL ve 115 milyar TL’lik hedefler belirledi. Öte yandan Hazine, yılın son çeyreğinde sukuk olarak da dış borçlanma yapmayı planlıyor. Hazine’nin bu yılki toplam dış borçlanma hedefi 10 milyar dolarken, 1,5 milyar dolarlık kısmın sukuk ihracıyla sağlanabileceği öngörülüyor.
S&P NOT ARTIŞI VE ABD SEÇİMLERİ KRİTİK ÖNEMDE
S&P, Türkiye’nin kredi notunu en son mayıs ayında "B"den "B+"ya yükselterek "pozitif" görünüme geçirmişti. Uzmanlar, S&P’nin 1 Kasım’da yapacağı değerlendirmede Türkiye’nin cari açığındaki iyileşme ve döviz rezervlerindeki artışı dikkate alarak bir not artışı yapabileceğini dile getiriyor. S&P yetkilisi Frank Gill de “Net rezervlerin artışı ve cari açıktaki hızlı daralma çok önemli gelişmeler,” diyerek bu faktörlerin Türkiye'nin kredi notu üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. ABD’deki seçim sonuçlarının da piyasa üzerindeki etkisi ise izlenmeye devam edecek.