CİHAT ÇALIŞAMASIN DİYE ÜNİVERSİTE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!

Gazeteci Fatih Altaylı’nın YouTube yayınına katılan ünlü yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Türkiye’deki bilimin ve bilim insanlarının üzerine yapılan söyleşide Pamukkale Üniversitesi’ni eleştirdi. Şengör, Denizli’de Homo Erectus fosili keşfeden bilim insanı Cihat Alçiçek’i işaret ederek; “Cihat çalışamasın diye üniversite elinden geleni yapıyor” dedi.

Ünlü gazeteci Fatih Altaylı; kendi adını taşıyan YouTube kanalındaki Cumhuriyetin 101’nci kuruluş yıldönümü özel yayınında ünlü Türk yer bilimci, İTÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Celal Şengör’ü konuk etti. İkilinin sohbeti sırasında konu Denizli ve bu kentteki Pamukkale Üniversitesi’ne geldiğinde Şengör; ‘Denizli Adamı’ fosilini bulan PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek’in karşılaştığı güçlükleri sert bir dille eleştirdi.

CİHAT ÇALIŞAMASIN DİYE ÜNİVERSİTE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!

TÜRKİYE’DE BİLİMİ KONUŞTULAR

Yaptığı programlar ile ülke gençliğine bilimi sevdiren Altaylı, Cumhuriyetin 101’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle üç önemli konuğu ağırladı. Ünlü tarihçi, akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı ve özellikle yakın tarihe ilişkin yayınladığı kitap ve belgelerle dikkat çeken gazeteci Murat Bardakçı ile ‘Cumhuriyet’i konuşan Altaylı’nın üçüncü konuğu ise Şengör oldu. Programda ünlü yer bilimci ile Türkiye’de cumhuriyetin ilanından bu yana bilimin gelişimi masaya yatırıldı. İzleyicilere ‘Türkiye Bilimde Frene Basmış Durumda’ başlığı ile sunulan yayında, Şengör’ün ülkedeki bilimin durumu ve gelişimi ile bilim insanları üzerine söyleşi yapıldı.

CİHAT ÇALIŞAMASIN DİYE ÜNİVERSİTE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!

KONU DENİZLİ’YE GELDİ

Yayında Prof. Dr. Celal Şengör’ün ülkedeki eğitim sistemine dair ciddi eleştirilerine yer verildi. Programın ‘Cumhuriyet hedeflenen bilimsel ortamı neden yaratamıyor?’ başlıklı bölümünde ise ikilinin sohbeti Denizli’ye kadar uzandı. Geçtiğimiz hafta Denizli Kitap Fuarı’na katılmak için kente gelen Şengör yaşadığı deneyimi paylaştı. İkilinin cumhuriyetin ilk dönemlerinde şehirlerin durumunu ele aldığı kısa bölümde gazeteci Fatih Altaylı’nın Denizli ve Bursa kentlerini örnek vermesi üzerine Şengör; “Bunların içerisinden bir medeniyet doğması mümkün değil. Tekstil üretimi seni alim yapmıyor. Denizli’de bugün de tekstil üretimi var. Fason çalışıyor…” sözleriyle kentin bilime olan katkısını masaya yatırdı.

CİHAT ÇALIŞAMASIN DİYE ÜNİVERSİTE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!

ALÇİÇEK’İ HATIRLATTI, SERT ELEŞTİRİLER YAPTI

Sohbet sırasında Altaylı’nın “Ama mesela Denizli’den de Alçiçek gibi önemli bir bilim adamı çıkıyor” hatırlatması üzerine sohbet şu şekilde sürdü:

Celal Şengör: Cihat (Alçiçek) çalışmasın diye üniversite elinden geleni yapıyor. Utanmaları lazım. Cihat pamuklara sarılması gereken bir adam… Fevkalade önemli bir adam… Cihatla belediyeye beraber gittik. Onlardan söz aldık, Cihat desteklenecek. Adamın istediği ahım şahım bir para değil. Kendisi için de istemiyor… Benim istediğim; çantam, çekicim, pusulam… Dağda dolaşayım bana yeter diyor.

Fatih Altaylı: Bu arada kim olduğunu söyleyelim: Anadolu’daki en önemli fosili bulan adam…

Celal Şengör: Homo Erectus’u bulan adam…

Fatih Altaylı: Bu ne açıdan önemli? İnsanoğlunun Afrika’da başlayıp dünyaya uzanan göçünde Anadolu’daki geçişi anlatan en önemli bulgu…

Uluslararası Antropoloji Kongresi’ne katılmıştık. O kongerede Cihat Alçiçek’in çok önemli bir sunumu vardı. Dünyanın en önemli antropologları, özünde jeolog olan Alçiçek’in bu buluşunun dünya açısından ne kadar önemli olduğunu, kongrede özel bir oturum ile ele alarak göstermişlerdi. Alçiçek’i kutlamışlardı.

CİHAT ÇALIŞAMASIN DİYE ÜNİVERSİTE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!

‘DENİZLİ ADAMI’NI BULMUŞTU

İkilinin bir kez daha gündeme getirdiği bilim insanı Cihat Alçiçek; 2002 yılında Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kocabaş mahallesindeki bir mermer ocağında ‘Homo Erectus’ fosilini bulmuştu. Daha sonra ‘Denizli Adamı’ olarak anılacak fosilin 500 bin yıllık olduğu ve 20-40 yaş aralığında siyah tenli bir erkeğe ait olduğu tespit edilmişti. Fosilin keşfi bilim dünyasına ilk insanların dünyaya dağılışı konusunda önemli ipuçları sağlamıştı. 2015 yılında Fransa’nın Paris kentinde düzenlenen ‘Avrasya’nın Merkezinde Anadolu’nun İlk İnsanı’ başlıklı konferansta ‘Denizli İnsanı’ bilim insanlarını buluşturmuştu.

CİHAT ÇALIŞAMASIN DİYE ÜNİVERSİTE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!