SANAYİCİ GELECEKTEN ENDİŞELİ
DSO Başkanı Kasapoğlu, nitelikli personel sorunu nedeniyle sanayicinin gelecekten endişeli olduğunu kaydetti. Sorunu çözmek amacıyla 9 ay önce imzalanan hami protokolü, sanayi kuruluşları ile meslek lisesi öğrencilerini daha da yakınlaştırdı.
Denizli’de sanayicilerin uzun süredir gündeme getirdiği ‘nitelikli işgücü’ sorununun çözümü amacıyla imzalanan ‘Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nde 9 aydan uzun süre geride kaldı. Projenin paydaşları sanayiciler ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü uzmanları genel durumu değerlendirdi.
Protokol ile kentteki büyük 10 sanayi kuruluşu, 7 farklı meslek lisesinden 550 öğrenci ile ortak faaliyet yürütme olanağı buldu. Öğrenciler firma ziyaretleri yaptı, kariyer günleri ve fuarlara katılım sağladı. İşletmelerde uygulamalı dersler yapıldı.
PROJENİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Denizli Sanayi Odası Başkanı ‘hami projesi’ olarak anılan çalışmanın önemine dikkat çekti. Protokolün sanayici ile eğitim kurumları arasında köprü kurulmasının sağlandığını hatırlattı. 10 firmanın seçtikleri okullarda hamilik yaptığını belirten Kasapoğluy, sanayicilerin nitelikli işgücü konusunda yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi.
Kasapoğlu, “Personel bulmakta yaşadığımız sıkıntılar, sanayimizin geleceği hakkında endişelenmemize neden oluyor. Son bir yılda hizmet sektöründeki istihdamın yüzde 20’lere yaklaşması, sanayi sektöründeki ilginin azalmasına yol açtı. Bu durum, mesleki eğitimde yapacağımız çalışmaların önemini daha da artırıyor. Meslek liselerinin niteliğini artırmak, önümüzdeki süreçte çok önemli bir görev. Bu, sadece sanayicilerin veya Sanayi Odası’nın çabasıyla çözülebilecek bir sorun değil. Bu noktada, Sayın Müdürümüzün bu konulara odaklanması beni umutlandırıyor. Ayrıca, bu projeye destek veren makine ve bilişim sektöründeki arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Onların sayesinde bu proje meyvelerini vermeye başladı. Amacımız, Denizli'deki meslek liseleriyle sanayiyi daha fazla yakınlaştırmak, meslek sahibi olacak gençlerimizi sanayide iş yapacak şekilde yetiştirmek ve Denizli sanayisinin geleceğini birlikte inşa etmek” ifadelerini kullandı.
“ÖNEMLİ BİR VİZYON KAZANDIRDIK”
Okulların sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek öğrencilerin sektörü daha yakından tanımalarını sağladıklarını ve bu sayede öğrencilerin mesleki hedeflerini belirlemelerine yardımcı olduklarını ifade eden Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan konuşmasında imzalanan protokollerin sadece sembolik olmadığını, bu iş birliğinin somut sonuçlar doğurduğunu belirtti. Çalışkan, “Asıl önemli olan, bu protokollerin hayata geçirilmesi. Denizli’deki eğitimin sorumlusu olarak söylüyorum ki, kendi iç değerlendirme toplantılarımızı gerçekleştirdik ve okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizden yeni fikirler aldık. Özellikle sektör ziyaretleri, öğrencilerimize iş hayatına dair önemli bir vizyon kazandırdı. Bu projenin bize büyük bir farkındalık sağladığını belirtmek isterim.” diye konuştu.
“BU TOPRAKLARIN EVLATLARINI YETİŞTİRİYORUZ”
Sanayicilerin, öğrencilere sadece mesleki beceriler kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda onların karakter gelişimlerine de katkıda bulunduklarını belirten Çalışkan, “Yapmamız gereken çok şey var. İşte bu toplantılar, bu eksiklikleri gidermek ve yeni hedefler belirlemek için önemli. Burada bulunmak bizim görevimiz. Ancak sizlerin buraya gelerek, bizleri ağırlamanız ve bu konuya duyarlı olmanız takdire şayan. Unutmayalım ki bizler, bu toprakların evlatlarını yetiştiriyoruz. Onlara sadece bilgi değil, aynı zamanda bir ruh, bir karakter de kazandırıyoruz. Dolayısıyla bu çocuklar hepimizin çocukları. Eğitim camiası adına, bu duyarlılığınız için hepinize teşekkür ederim.” dedi.