456 BİN HEKTARDA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMASI BAŞLATILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı için 456 bin hektarlık arazide toplulaştırma çalışması yapmayı ve 464 bin hektarda tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyor.

2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan elde edilen verilere göre, Türkiye genelinde tarım arazilerinin verimli kullanımını sağlamak amacıyla geniş çaplı arazi toplulaştırma ve tescil çalışmaları yapılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek bu projede, 456 bin hektar alanda toplulaştırma, 464 bin hektar alanda ise tescil işlemlerinin tamamlanması hedefleniyor.

TARIM ARAZİLERİNİN KULLANIMI İÇİN PLANLAR YAPILIYOR

Geçen yıl itibarıyla Türkiye’deki 24 milyon hektar tarım arazisinin 16,7 milyon hektarı ekilen alan, 2,8 milyon hektarı nadasa bırakılan arazi, 712 bin hektarı sebze üretim alanı ve 3,7 milyon hektarı meyvecilik, bağcılık ve zeytin alanları olarak ayrılmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu arazilerin korunması ve etkin kullanımı amacıyla çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri, "Toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadele, karbon salımını azaltacak yöntemlerin yaygınlaştırılması ve toprak organik madde içeriğinin artırılması bu projeler arasında öne çıkan başlıklar arasında" ifadelerine yer verdi.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA YOL HARİTASI

Cumhurbaşkanlığı yıllık programına göre, çok parçalı tarım arazilerinin uygun ölçeklere getirilmesi için arazi toplulaştırma çalışmaları hız kazanmış durumda. 2024 yılı sonuna kadar 9,9 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmasının tamamlanması, 7,6 milyon hektarın ise tescil işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. Gelecek yıl içinse 456 bin hektarda toplulaştırma çalışmalarının başlatılması planlanırken, 464 bin hektarlık alanın tescilinin yapılması öngörülüyor.

TARIM DIŞI ALAN TALEPLERİ ARTIYOR

Kentleşme ve sanayileşmenin etkisiyle arazi talebi her geçen gün artarken, tarım, orman, çayır ve mera alanlarının korunması amacıyla arazi kullanım planlarına yönelik çalışmalar hız kazandı. Bakanlık, arazi kullanım planlarının hazırlanması için detaylı toprak etütleri ve haritalandırma çalışmalarına odaklanarak, yıl sonuna kadar 941 bin hektarlık alanda bu çalışmaları tamamlamayı hedefliyor. Bu planlar, özellikle tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanımını minimize etmeyi amaçlıyor.

İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK

2024 yılı itibarıyla devreye giren yeni bir düzenlemeyle, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak kiraya verilmesi imkanı tanındı. 22 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti özel kişilere ait tarım arazilerini kiralayarak tarımsal üretime kazandırmayı hedefliyor. Bakanlık yetkilileri, "Yeni yılda bu uygulamanın yaygınlaşmasını bekliyoruz" diyerek, atıl durumdaki tarım arazilerinin tarımsal üretime dahil edilmesi için çalışmaların süreceğini belirtti.