DENİZLİLİ ECZACILARIN KARARNAME BEKLENTİSİ

Türk Eczacıları Birliği, Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında iş bırakma eylemi kararı aldı. Kararı değerlendiren Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer; “İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Gelir-gider dengesinde makas açılmaya başladığı için eczacılar zor durumda” dedi.

Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, 31 Ekim Perşembe günü yapılan Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında bir araya geldi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada; ilaç fiyatlandırılması için kullanılan mevcut modelin sürdürülebilir olmadığı belirtilerek, “Meslektaşlarımızın yaşadığı mali sorunlar kamu otoritelerine defalarca aktarılmış olmasına rağmen yapılan son düzenlemede ilaç eczacılık alanının en önemli unsuru olan eczacılar görmezden gelinmiştir, yok sayılmıştır. Eczacıların yok sayıldığı bu sürecin ne sağlık sistemine ne de ilaca erişim sürecine kalıcı bir fayda sağlaması mümkün değildir. Haklı taleplerimizin karşılanmaması durumunda zorunlu olarak Türkiye genelinde eczanelerimizin faaliyetini geçici olarak durdurması, eczanelerimizin kapatılması ve tüm eylem süreciyle ilgili takvimi belirlemek üzere Türk Eczacıları Birliği koordinasyonunda Eczacı Odası Başkanları ile ayrıca bir toplantı gerçekleştirilecektir. Tüm bu süreç devam ederken, Türk Eczacıları Birliği, içinde bulunduğumuz bu krizin müzakere ile çözüme kavuşturulması noktasında kamu ile tüm diyalog kanallarını açık tutacaktır” denildi.

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ’NİN DÜZENLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Türk Eczacıları Birliği’nin almış olduğu karar hakkında konuşan Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer; “Epeydir sumen altı edilen ve çözülmeyen sorunlar var. İlaç fiyatları yükseldikçe bizim kar oranımız düşüyor. Euro 24,17 olarak baz alınıyor. Gerçekte ise euro 37 lira. Bu durum, İlaç Fiyat Kararnamesi’ne bağlı. Bu kararnamenin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Esas sorun buradan kaynaklanıyor” diye konuştu.

“GELİR-GİDER DENGESİNDE MAKAS AÇILMAYA BAŞLADI”

Normal bir esnafın hiperenflasyon döneminde giderlerine göre zam yapabildiğini belirten Başkan Hazer; “Biz bunu yapamıyoruz. İlaca geçen hafta yüzde 23,70’lerde zam geldi. Bakıyorsunuz doğalgaza, elektriğe, telefona ve diğer giderler daha yüksekten seyrediyor. Bu durum da serbest eczaneleri zorluyor. Gelir-gider dengesinde makas açılmaya başladığı için eczacılar zor durumda. Bu konuda iyileştirme ve düzenleme isteniyor” ifadelerini kullandı.

EYLEM KARARI İZMİR’DE NETLEŞECEK

Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerin de devam ettiğini ifade eden Başkan Hazer, şunları kaydetti: “Eylem dillendirilse de bir yandan müzakereler de var. Bakanlık yetkilileriyle Türk Eczacıları Birliği’yle görüşüyor. Bu hafta İzmir’de bütün Türkiye’nin yöneticilerinin katılacağı bölgeler arası toplantı olacak. Eylem kararı orada netleşir” dedi.