E- ARŞİV FATURA'YA YENİ DÜZENLEME
E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler, düzenlenecek faturaların 1 Ocak 2025 ila 31 Aralık 2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3 bin lirayı aşması halinde, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren tutarına bakılmaksızın e-arşiv fatura düzenlemek zorunda olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğle, elektronik ortamda düzenlenebilen gider pusulaları ile müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda düzenlenebilmesinin kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla söz konusu belgelerin taraflarca ıslak imzayla imzalanması yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletişim araçları yoluyla doğrulanabilmesine imkan tanındı.
E-dekont uygulamasında, elektronik belge biçiminde oluşturulmuş banka dekontlarının yanı sıra tasarruf finansman şirketleriyle ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına e-dekont düzenleyebilme imkanı getirildi. Tebliğin tanımlar ve kısaltmalar kısmına, İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) eklendi.
Tebliğle ayrıca, e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların, 1 Ocak 2025 ila 31 Aralık 2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3 bin lirayı aşması halinde, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın e-arşiv fatura düzenlenmesi zorunluğu getirildi.
Üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, üretim ve ithalat aşamasından kullanıcaya teslimine kadar olan tüm süreçlerin elektronik olarak izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen İnşaat Demiri İzleme Sistemi'nde, sisteme geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına dahil olması zorunlu hale getirildi.