“BUĞDAY EKİMLERİ YAPILAMIYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretime olan olumsuz etkilerini değerlendirdi. İklim değişikliğinin su kaynakları, yağış düzeni ve sıcaklıklar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Bayraktar, kuraklık nedeniyle bu yıl pek çok çiftçinin hububat ekimi yapamadığını vurguladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMDA VERİMİ VE KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Bayraktar, tarımsal faaliyetlerin iklim koşullarına bağımlı olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin sıcaklık artışı, yağış azlığı, bitki hastalıklarında ve zararlılarda artış gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını belirtti. “İklim değişikliği sağlıklı gıdaya ve suya ulaşımı zorlaştırarak özellikle tarım sektöründe verim ve kalite düşüklüğüne sebep oluyor. Bunun yanında ekim-dikim ve hasat tarihlerinde de kaymalar yaşanıyor,” dedi.

SU KAYNAKLARI AZALIYOR: “TÜRKİYE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİL”

Bayraktar, Türkiye'nin su kaynakları açısından “su stresi altında” bir ülke olduğunu hatırlatarak şu bilgileri paylaştı: “Ülkemizin toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su kaynağı bulunuyor, bunun %77’si tarımda kullanılıyor. Ancak, artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı azalıyor ve sulama yatırımlarında eksiklikler yaşanıyor. Tarımda su kaybını önlemek için sulama kanallarının kapalı sisteme geçmesi ve modern sulama tekniklerinin yaygınlaşması gerekiyor.”

KURAKLIK, ÜRETİM TARİHLERİNİ ERTELETTİ

Bu yıl Ekim ayında Türkiye genelinde yağışlar %46 oranında azalarak son altı yılın en düşük seviyelerine indi. Bayraktar, özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yağış miktarının son 40 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti. “Buğday ve arpa gibi ürünlerde ekim tarihleri bir ay kadar ileri kaydı ve birçok çiftçi kuraklık nedeniyle hububat ekimini yapamadı,” açıklamasında bulundu.

“MODERN TARIM TEKNOLOJİLERİ VE SU YÖNETİMİ ŞART”

Artan nüfusla birlikte tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için verimliliği arttırmak gerektiğini belirten Bayraktar, “Kurak ve yarı kurak alanlarda modern tarım teknolojilerinin kullanılması, suyun verimli yönetilmesi tarımsal sürdürülebilirlik için elzemdir. Ülkemizin su ve biyoçeşitlilik kaynaklarını korumak, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek zorundayız,” dedi.