NOTERLİK KANUNU TBMM'DE KABUL EDİLDİ

TBMM'de kabul edilen yeni kanunla noterlik sistemi ve avukatlık stajıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. Yasa, noterlik işlemleri, ücret tarifeleri ve avukat adaylarının çalışma şartlarına yönelik yenilikler getiriyor.

AVUKATLIK STAJINA SİGORTALI ÇALIŞMA ENGELİ KALKTI

Yeni yasaya göre, avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek şekilde herhangi bir işte sigortalı çalışmak artık staj sürecini aksatmayacak. Bu değişiklik, adli ve idari yargıdaki hakim, savcı adayları ve kamu kurumlarında görev yapanlar dışında, kamu personelinin görevlerine ara vererek avukatlık stajı yapmalarını mümkün kılıyor. Kamu görevlileri, mahkemelerdeki staj sürecinde görev yerleri korunarak ücretsiz veya aylıksız izin alarak stajlarını tamamlayabilecekler.

NOTER ÜCRETLERİ VE ÇALIŞMA DÜZENİNDE YENİLİK

Kanun kapsamında, noterlerin tatil günlerinde çalışma usulleri yeniden düzenlendi. Her yıl belirlenen Noterlik Ücret Tarifesi, artık mart ayı yerine ocak ayında açıklanacak. Noterlerdeki işlemlerin vergi, resim, harç ve diğer işlem ücretleri nakit ya da banka ve kredi kartlarıyla ödenebilecek. Noterler, işlemlerine ait beyannameleri her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlayarak ilgili dairelere teslim edecekler. Ayrıca, araç sicil ve tescil bilgileri, Karayolları Trafik Kanunu'na uygun olarak kişi ve kurumlara verilecek. Bu bilgi paylaşımı karşılığında Türkiye Noterler Birliği, her sorgu veya kayıt başına 2 lira işlem ücreti alacak.

ELEKTRONİK İMZA VE AD DEĞİŞİKLİĞİNDE DÜZENLEMELER

Yasanın getirdiği bir diğer önemli yenilik ise noterlik işlemlerinde güvenli elektronik imza kullanımının zorunlu hale gelmesi oldu. Bu kapsamda, el yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine güvenli elektronik imza ile kaydedilecek. Bunun yanı sıra, Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ad değişiklikleri artık nüfus siciline ve Basın İlan Kurumu ilan portalına kaydedilecek.

BOŞANMA DAVASINDA BEKLEME SÜRESİ KISALTILDI

Yapılan diğer bir değişiklikle, boşanma davalarında reddin kesinleşmesinden sonra çiftlerin yeniden dava açabilmeleri için beklemeleri gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirildi. Bu düzenleme, ortak hayatı yeniden kuramayan çiftlerin bekleme süresini kısaltmayı amaçlıyor.

Yeni kanunla birlikte devlet üniversitelerine Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisi tanındı.