15 BİN MEZAR TAŞI KAYIT ALTINA ALINDI
PAÜ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Mustafa Beyazıt önderliğinde yürütülen proje kapsamında, Osmanlı döneminden kalma 15 bin mezar taşı kayıt altına alındı.
Pamukkale Üniversitesi’nin ‘Nesilleri Buluşturacak Proje’ başlığıyla duyurduğu çalışma İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Mustafa Beyazıt başkanlığında yürütülüyor. Denizli ve ilçelerindeki Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının kayıt altına alındığı proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini aldı.
Bilim insanları saha çalışmasında bu güne kadar 15 bin mezar taşını kayıt altına almayı başardı. Çalışma için aralarında Acıpayam ilçesinin de bulunduğu 4 pilot bölge seçildi.
YÜZEY ARAŞTIRMALARI YAPILDI
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Beyazıt üç yıldır yürütülen çalışmalar kapsamında Merkezefendi, Kale, Beyağaç, Çameli, Çivril, Çal, Acıpayam, Serinhisar ve Babadağ ilçelerinde yüzey araştırmaları yapıldığını kaydetti. Beyazıt; “Çalışma sırasında elde edilen bilgiler ekip üyeleri tarafından makalelere konu edilmiş, bazıları da sponsor desteği ile uluslararası yayınevleri tarafından kitap olarak yayımlanmıştır. Dört yıldır Denizli’de yürütülen yüzey araştırması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile ‘Türk-İslam Dönemi Mezar Taşları ve Kitabeler Ulusal Envanter Projesi’ adıyla ülke sathına yayılan bir projenin parçası haline geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’deki kitabelerin ve mezar taşlarının tespiti, envanterlenmesi, nesillerle buluşturulması için önemli bir projenin hazırlıklarını sürdürüyor. Seçilen dört pilot bölgeden birisi Denizli’nin Acıpayam ilçesi oldu” ifadelerini kullandı.
Beyazıt konuşmasının devamında proje ortağı olmaktan, nesilleri buluşturacak bir projede yer almaktan, unutulan ataların tekrar hatırlanmasını sağlayacak olmalarından büyük mutluluk duyduğunu, projenin mezar taşlarımız için farkındalığı artıracağını, bölgenin Türk-İslam dönemine şahitlik eden somut tapu belgelerinin korunmasının çok önemli olduğunu belirtti.