BAKANLIK ALKOLLÜ İÇECEK SEKTÖRÜNÜ TAKİBE ALDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alkollü içecek sektöründeki kayıt dışılığı önlemek için 22 ildeki 100 adreste eş zamanlı envanter sayımı başlattı. Denetimlerin sonuçlarına göre vergi incelemeleri yapılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında alkollü içecek sektörüne yönelik geniş çaplı bir denetim başlattı. Bakan Mehmet Şimşek’in talimatıyla yürütülen çalışmalarda, 22 ilde toplam 100 adreste fiili envanter sayımı gerçekleştiriliyor. Denetimlerde, kayıt dışı üretim ve satış işlemleri ile vergi kayıp ve kaçağının tespit edilmesi hedefleniyor.
Daha önce tütün ve tütün mamulleri sektörüne odaklanan bakanlık, bu yaz 23 firmanın 26 farklı adresinde fiili sayım yapmış ve sektördeki kayıt dışılığı büyük ölçüde ortaya çıkarmıştı. Şimdi ise hedefte, toplam cirosu yaklaşık 100 milyar lirayı bulan büyük mükelleflerden oluşan alkollü içecek üreticileri var.
KAYIT DIŞILIK DETAYLARI İNCELENİYOR
Denetimlerde, özellikle kaçak içki üretimi, stok değerleme usulsüzlükleri ve mevzuata aykırı satış işlemleri mercek altına alınıyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV), gelir ve kurumlar vergisi gibi kalemlerde muhtemel kayıpların araştırıldığı çalışmalarda, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın verilerinden de faydalanılıyor. Riskli mükellefler, alınan bu veriler ışığında belirleniyor ve denetimlere dahil ediliyor.
“SAHA DENETİMLERİ DERİNLEŞİYOR”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, saha denetimlerine ilişkin yaptığı açıklamada, kayıt dışılıkla mücadelenin kesintisiz sürdürüleceğini vurguladı. Şimşek, şunları söyledi:
“Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz doğrultusunda, kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflerle ilgili saha denetimlerimizi derinleştiriyoruz. Bu denetimlerden elde edilen bulgular, ilgili mükellefler hakkında vergi incelemelerine temel teşkil edecek. Tüm sektörleri kapsayan denetim planlarımızla, hiçbir alan denetimsiz kalmayacak.”