DEVLET DESTEĞİ KALDIRILIYOR

Elektrikli araç kullanıcılarını üzecek yeni düzenleme geliyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla, yıllık 5 bin kWh üzeri elektrik tüketen aboneler, devletin sağladığı sübvansiyonlardan yararlanamayacak.

Yeni düzenleme, elektrik tüketiminde yeni bir tarife dönemini başlatıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek uygulamaya göre, yıllık tüketimi 5 bin kWh'yi aşan tüketiciler, artık devlet sübvansiyonu alamayacak. Bu durum, özellikle elektrikli araçlarını evde şarj eden kişiler için maliyetlerin ciddi şekilde artacağı anlamına geliyor.

40 MİLYON ABONEYİ KAPSAYACAK

Yaklaşık 40 milyon aboneyi ilgilendiren düzenlemede, yıllık 5 bin kWh tüketim sınırını aşanların elektrik faturaları, devlet desteği olmaksızın hesaplanacak. Bu da aylık 417 kWh enerji tüketimini aşan abonelerin bu uygulamadan etkilenmesi demek. Özellikle elektrikli araç sahipleri için bu düzenleme daha büyük bir sorun haline gelebilir.

Örneğin, evde şarj edilen bir elektrikli araç için 400 kWh civarında bir aylık tüketim oldukça normal. Bu durumda, yıllık tüketimin 5 bin kWh sınırını geçmesi kaçınılmaz oluyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA MALİYETLER YÜKSELİYOR

Özellikle popüler bir model olan Togg T10X üzerinden örnek verirsek, bu aracın batarya kapasitesi 88.5 kWh. Bir şarj ile yaklaşık 450-500 kilometre menzil sunan araç, yıllık 20 bin kilometrelik bir kullanımda ayda 4-5 şarj gerektiriyor. Bu da aylık yaklaşık 350-400 kWh enerji tüketimi anlamına geliyor.

Bugün için evden yapılan şarjla kilometre başına 0.53 TL harcama yapılırken, yeni düzenleme ile bu rakamın 1 TL’nin üzerine çıkması bekleniyor. Elektrikli araç kullanıcıları için bu, işletim maliyetlerinde ciddi bir artış demek.