KURUYAN YAYLA GÖLÜNÜN HAYAT DAMARLARI AÇILDI
Kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan Buldan’daki Süleymanlı Yayla Gölü için harekete geçildi. Mevsim yağışları öncesi gölü besleyen dere yatakları temizlendi.
Endemik bitki türleri ile öne çıkan, göçmen kuşların Denizli’deki en önemli konaklarından biri olan Buldan’daki Süleymanlı Yayla Gölü, kuraklık nedeniyle tamamen kurudu.
Bu gelişmeden sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DESKİ ekiplerinin bölgede yürüttükleri incelemeler sonrası başlatılan proje ile göle hayat veren dere yataklarında temizlik çalışması başlatıldı.
DESKİ ekipleri, çeşitli yönlerden gölü besleyen kuru dere yataklarını tıkanmalardan arındırdı. Toplamda 5 kilometrelik alan temizlendi. Bu temizlik çalışmalarından sonra mevsim yağışları ile birlikte göle yönelecek kaynakların Süleymanlı Yayla Gölü’nü yine eski günlerine kavuşturması bekleniyor.
ZENGİN DOĞAL ÇEŞİTLİLİK
Süleymanlı Yayla Gölü'nün çevresinde 95 bitki grubunun bulunduğu belirtiliyor. Bu bitkilerden 2'si endemik, 62'si göl çevresinde ve 33'ü ise göl içinde ya da göl zeminine tutunmuş olarak yaşamını sürdürüyor. Ayrıca içinde barındırdığı 182 çeşit kuş türünden dolayı ‘Kuş Cenneti' olarak bilinen Süleymanlı Yayla Gölü'nden eser kalmadı. Göl ve çevresi, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunmakta ve aynı zamanda turistik bir kamp yeri olarak da kullanılmakta. Ancak bu yıl bölgede yaşanan yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle göl suları tamamen buharlaşmıştı.