GENEL SAĞLIĞIN AYRILMAZ BİR PARÇASI
Diş hekimleri, "22 Kasım Diş Hekimliği Günü" dolayısıyla Denizli Valiliğinde Atatürk Anıtında çelenk koydu. Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, ağız ve diş sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası ve temel insan hakkı olduğunu söyledi.
Diş hekimleri, 22 Kasım 1908 tarihinde Dişçi Mektebi'nin kuruluşu nedeniyle 22 Kasım tarihini Dişhekimliği Günü, 22 Kasım'ı içine alan haftayı da "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutluyor. Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin kuruluşunun 116. yılı Denizli'de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Denizlili diş hekimleri, "18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" ve "22 Kasım Diş hekimliği Günü" dolayısıyla Denizli Valiliğinde Atatürk Anıtında çelenk koyma töreni düzenledi.
GENEL SAĞLIĞIN BİR PARÇASI
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, yaptığı açıklamada, bireylerin sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmalarının genel sağlık üzerinde olumlu etkilerine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi, ağız sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız enfeksiyonları gibi ağız sağlığı sorunları, tedavi edilmediğinde kalp hastalıklarından diyabete kadar birçok ciddi sağlık sorunun gelişiminde risk faktörü olabilir. Bu yüzden erken yaşlardan itibaren doğru ağız hijyeni alışkanlıkları kazanmak, sağlıklı bir yaşam sürmenin temel adımlarından biridir. Bu hafta kapsamında diş hekimleri olarak, her bireyin günde iki kez dişlerini fırçalaması, diş ipi kullanması, düzenli olarak diş hekimine muayene olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz."
"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SESİNE KULAK VERİN"
Yüz yılı devirmiş bir mesleğin, daha kaliteli hizmet vermek için bilimsel gelişmeleri ve teknolojik yenilikleri takip etmekten başka sorunun olmaması gerekirken, bugün karşı karşıya kaldıkları gerçeklerin maalesef buna olanak vermediğini vurgulayan Akyol, artan fakülte sayısı ile birlikte diş hekimi sayısının artmasının diş ve diş eti hastalıklarının azalmasında ve gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasında herhangi bir etkisinin olmadığına dikkat çekti. Halkın nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmetine kolay ulaşabileceği bir sağlık sisteminin gerekliliğine işaret eden Akyol, toplumun sağlıklı bir geleceğe ulaşabilmesi için sağlık çalışanlarının sesine kulak verilmesini istedi.
BİLİMSEL KANITLAR ARTIYOR
Ağız ve diş sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası ve temel insan hakkı olduğunun altını çizen Akyol, ağız hastalıkları ile ilişkili bilimsel kanıtların her geçen gün arttığına dikkat çekerek, bu ilişkiden kaynaklanan bazı önemli noktaları şöyle sıraladı: "Tedavi edilmemiş çürük ve diş eti hastalıkları, bakterilerin kana karışarak vücudun diğer bölgelerine yayılmasına yol açabilir. İleri derece diş eti hastalıkları kalp hastalıkları ile ilişkilidir. Araştırmalar, diş eti hastalığı olan bireylerde kalp damar hastalıkları riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Diyabet, diş eti hastalıklarına yatkınlığı artırabilirken; diş eti hastalıkları da kan şekeri kontrolünü zorlaştırabilir. Diyabetli bireylerin ağız hijyenine ekstra özen göstermeleri gerekmektedir. Diş eti hastalıkları, hamile kadınlar için de risk oluşturabilir. Araştırmalar, periodontal hastalığı olan kadınların düşük yapma ve erken doğum riski taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle hamilelik süresince düzenli ağız sağlığı kontrolü önemlidir."
Ağız ve diş sağlığının korunmasının, sadece ağız içi problemleri önlemekle kalmayıp, aynı zamanda genel sağlık için de önemli bir destek sağlayacağını belirten Akyol, "Düzenli diş hekimi kontrolleri, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi ağız hijyenine yönelik önlemler, sistemik sağlık sorunlarının riskini de azaltır." dedi. Akyol, Türkiye'de ağız ve diş sağlığını iyileştirmek için toplumun bilinç düzeyinin artırılması, koruyucu sağlık hizmetlerine odaklanılması gerektiğini kaydetti.