KAHVERENGİ KOKARCA ÜRETİCİLERİN KABUSU OLDU

Kahverengi kokarca zararlısı, fındık üretimini tehdit etmeye devam ediyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kokarcanın ekonomik zararlarını ve mücadele yöntemlerini değerlendirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın tarımsal üretime verdiği zararları vurgulayarak, mücadele için tüm kurumların desteğinin şart olduğunu söyledi. Bayraktar, “Fındıkta dünya lideri konumundayız. Ancak kahverengi kokarca, ülkemizdeki fındık üretimini her geçen yıl daha fazla tehdit ediyor” dedi. Gürcistan’dan yayılarak Karadeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan bu zararlının, fındığın yanı sıra 300’den fazla tarımsal ürüne zarar verdiğini belirtti.

KOKARCA ZARARLISI FINDIK REKOLTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Bayraktar, kahverengi kokarcanın etkileriyle ilgili olarak, “Geçtiğimiz yıl fındıkta yüzde 25 oranında zarar meydana geldi. Bu yıl ise randımanda yüzde 30-35, küf ve çürük oranında yüzde 40’a varan artış yaşandı. Üreticilerimiz mağdur durumda. Bu zararlı, tedbir alınmadığı takdirde ürün verimliliğinde yüzde 50-75 oranında kayba neden olabilir” ifadelerini kullandı.

FINDIK FİYATLARI DÜŞÜYOR

Üreticilerin yaşadığı zararın yalnızca verim kaybıyla sınırlı olmadığını belirten Bayraktar, kokarca zararlısının fındık fiyatlarına da olumsuz yansıdığını söyledi. “Rekolte düşük olmasına rağmen kokarca zararlısı bahane edilerek piyasada fiyatlar düşürüldü. Üreticimiz emeğinin karşılığını alamıyor” dedi.

KOKARCA İLE MÜCADELEDE DESTEK ŞART

Kahverengi kokarca ile mücadelede ilaç fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Bayraktar, “İlaç temini ve uygulanmasında devlet desteği çok önemli. Belediyeler de üreticilere maddi ve ekipman yardımı yapmalıdır” dedi. Ayrıca biyolojik mücadele kapsamında samuray arısının üretimi artırılarak daha geniş alanlara salım yapılması gerektiğini ifade etti.

BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE ÖNE ÇIKIYOR

Bayraktar, kimyasal mücadele yerine çevreye duyarlı biyolojik yöntemlerin öncelik kazanması gerektiğini vurguladı. Samuray arısı gibi faydalı böceklerin kullanımına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Bu konuda Bakanlık daha fazla inisiyatif almalı ve biyolojik mücadeleye destek sağlamalıdır” dedi.

BORÇLAR YAPILANDIRILMALI

Kokarcadan zarar gören üreticilerin finansal sıkıntılarını da ele alan Bayraktar, “Üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları uzun vadeye yayılmalı ve faizsiz ya da düşük faizle yapılandırılmalıdır” önerisinde bulundu.

FINDIK VE DİĞER ÜRÜNLER TEHLİKE ALTINDA

Kahverengi kokarcanın yalnızca fındık değil, elma, armut, turunçgiller, ceviz ve domates gibi ürünlerde de ciddi kayıplara yol açtığını belirten Bayraktar, “Ülkemizin dört bir yanında bu zararlıyla mücadele seferberliği başlatılmalıdır. Herkes el ele vererek bu sorunun üstesinden gelmelidir” dedi.