VATANDAŞ BORCUNU ÖDEYEMİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteni, vatandaşın kredi ve kredi kartı ödemelerinde giderek zorlandığını ortaya koydu. Kasım ayının ortasında özellikle bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki takip oranlarındaki artış dikkat çekti.

BDDK verilerine göre, 2024 yılı başında bireysel kredi kartlarında takibe düşen borçların toplamı 16 milyar TL iken, 15 Kasım itibarıyla bu tutar yüzde 202 artarak 48 milyar 484 milyon TL’ye yükseldi. Kredi kartlarında takip oranı yıl başında yüzde 1,37 iken bu oran kasım ayında yüzde 2,89’a çıktı. Sadece bir haftalık dönemde bile takibe düşen borçlarda yüzde 3,48 oranında artış kaydedildi.

Vatandaşın düşen alım gücüyle kredi kartlarına yönelmesi, ödeme zorluklarını artırdı. 15 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartı harcamalarının toplamı yıl başına göre yüzde 43 artarak 1 trilyon 676 milyar TL’ye ulaştı.

İHTİYAÇ KREDİLERİNDE TAKİP ORANI YÜKSELDİ

Özellikle ihtiyaç kredilerindeki takip oranlarının artışı, geçim sıkıntısının göstergesi oldu. 2024 yılı başında yüzde 3 olan takibe düşen ihtiyaç kredileri oranı, kasım ayının ortasında yüzde 3,73’e yükseldi. Takibe düşen tutar, bir haftada yüzde 3,5 artışla 1 milyar 674 milyon TL’ye ulaştı. İhtiyaç kredilerindeki genel artış ise yılbaşından bu yana yüzde 35 olarak kaydedilirken, takibe düşenlerdeki artış yüzde 68 oldu.

TAŞIT VE KONUT KREDİLERİNDE DE ARTIŞ VAR

Konut kredilerinde takibe düşen borçlar 2024 yılı başında yüzde 0,11 iken, kasım ortasında yüzde 0,14’e çıktı. Taşıt kredilerinde ise durum daha dikkat çekici; yıl başında yüzde 0,15 olan takip oranı, kasım ayı ortasında yüzde 0,31’e yükseldi. Taşıt kredilerinde takibe düşen borç miktarı, yıl başında 142 milyon TL iken 15 Kasım haftasında 227 milyon TL’ye ulaştı.

KOBİ VE KURUMSAL KREDİLER ALARM VERİYOR

Kurumsal kredi kartlarında harcamalar yıl başına göre yüzde 34 artarken, takibe düşen borçlarda yüzde 106 oranında artış yaşandı. Takibe düşen kurumsal kredi kartlarının toplam kredi kartı harcamalarına oranı yüzde 0,89’dan yüzde 1,38’e çıktı.

KOBİ kredilerinde ise takibe düşen borç oranı yüzde 1,81’den yüzde 1,99’a yükseldi. KOBİ’lere yönelik kredilerde artış yüzde 26 seviyesinde kalırken, takibe düşen kredi oranındaki yüzde 39’luk artış endişe yarattı.

VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE, BORÇLAR YIĞILIYOR

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte kredi ve kredi kartı borçlarındaki artış, vatandaşın ekonomik sıkıntılarını daha da görünür hale getirdi. Düşen alım gücü ve artan yaşam maliyetleri, ödemelerdeki aksamalara yol açarken, takip oranlarındaki yükseliş tüm kredi türlerinde dikkat çekiyor.