GAYRİMENKULDE RAYİÇ BEDEL TARİH OLUYOR
2026 yılında başlayacak yeni düzenleme ile gayrimenkullerin vergilendirilmesinde rayiç bedel yerine gerçek değer esas alınacak.
RAYİÇ BEDEL YERİNE GERÇEK DEĞER
Türkiye’de gayrimenkul alım satımında uzun süredir eleştirilen rayiç bedel uygulaması tarihe karışıyor. 2026’da yürürlüğe girecek düzenleme ile taşınmazlar artık gerçek değer üzerinden vergilendirilecek. Bu uygulama, tapu işlemlerindeki beyanlar ile gerçek durum arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılmasını hedefliyor.
TEKNİK ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Cumhurbaşkanlığının yıllık programında, nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştı. Bu kapsamda, taşınmaz değer değişimlerini izlemek için “Taşınmaz Değer Haritaları” oluşturulacak. Sistemin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) entegre edilmesi için teknik altyapı geliştiriliyor.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK
Teknik çalışmaların ardından, gerçek değer üzerinden vergilendirme için kanuni düzenlemeler yapılacak. Taşınmazların değerine yönelik veriler ve mülkiyet bilgileri bu yeni sistemde kaydedilecek.
BİNDE 20 HARÇ UYGULAMASI DEVAM EDECEK
Hâlihazırda, tapu işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında harç ödüyor. Ancak bu harç, emlak vergisi değeri üzerinden hesaplanıyor. Yeni düzenleme ile bu oran değişmeyecek ancak harçlar, taşınmazın gerçek değeri üzerinden hesaplanacak.
DEĞER ARTIŞI KAZANCI VERGİSİNE DİKKAT
Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gayrimenkul alımından itibaren beş yıl içinde yapılan satışlarda elde edilen kazanç, değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Bu kazanç, satış bedelinden tapu harcı gibi giderlerin ve istisna tutarlarının düşülmesiyle hesaplanıyor. Yeni sistemde, bu vergi hesaplamaları da taşınmazın gerçek değeri üzerinden yapılacak.
2026’DA YÜRÜRLÜKTE
Gerçek değer esasına dayalı vergilendirme sistemi, 2026 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Vergi adaletini artırmayı hedefleyen bu düzenleme, gayrimenkul sahiplerini ve alıcıları doğrudan etkileyecek.