BİN 500 YILLIK TÜRK YAZITLARI BU SERGİDE

Türklerin Anadolu’daki varlığını 1500 yıl öncesine tarihleyen, araştırmacı Ümit Şıracı tarafından 4 yıl önce bulunarak kayda alınan eski Türk yazıtları ve şamanik çizimler dijital ortamda hazırlandı. Göktürk harfleri ile yazılmış metinlerin de yer aldığı buluntular ‘Bekilli Taşlarında Gizli Tarih’ başlığıyla sergilenecek. Turan Bahadır Sergi Salonu’ndaki etkinlik yarın meraklılara kapılarını açacak. 

 

Denizli’nin Bekilli ilçesindeki kırsal alanda araştırmacı Ümit Şıracı tarafından 4 yıl önce keşfedilen ve ilk kez kayda alınan buluntulara ait görseller ilk kez meraklıların karşısına çıkacak. 

Türklerin, Malazgirt Zaferi’nden önce Anadolu’ya yerleştiklerinin kanıtı olarak anılan kaya çizimleri yapılan incelemelerde milattan sonra 4 ve 5’inci yüzyıllara tarihlenmişti. Buluntuların yeri uzun süre sır gibi saklanmıştı. 

 şamanik çizimler

Runik yazılar, tamgalar, şamanik çizimler, Göktürk harfleri ile yazılmış yazıtların oluşturduğu buluntular üzerinde iki yıl önce başlatılan çalışma sonuç verdi. Batı Anodolu’nun en büyük kaya resim alanındaki buluntular Bekilliler Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği ve araştırmacı Şıracı tarafından dijital ortama aktarıldı ve yeniden düzenlenerek sergiye hazır hale getirildi. Yaklaşık 80 kaya resminin çizimleri Bekillililer Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği’nin organizasyonunda sergide meraklılara sunulacak. Araştırmacı Şıracı’nın danışmanlığını yaptığı sergi, 29 Kasım akşamı saat 17.30’da kapılarını açacak ve 5 Aralık gününe kadar misafirlerini ağırlayacak. Sergi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Turan Bahadır Sergi Salonu’nda görücüye çıkacak. 

 şamanik çizimler

‘BEKİLLİ TAŞLARINDAKİ GİZLİ TARİH’

‘Bekilli Taşlarındaki Gizli Tarih’ başlığı ile sunulacak sergide yer alan eserler iki yıl önce Pamukkale Üniversitesi’nin de dikkatini çekmişti. 

Araştırmacı Ümit Şıracı ile birlikte PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan ve PAÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt bölgede inceleme yapmıştı. Yapılan yüzeysel incelemelerde buluntuların Anadolu’daki Türk tarihine ilişkin önemli bulgular içerdiği kaydedilmişti. İki bölgede tespit edilen buluntuların arasında Tatar ve Kıpçak tamgaları ile dini motifler dikkat çekmişti. Serginin danışmanı Şıracı, kapılarının herkese açık olduğunu hatırlatarak tüm Denizli halkını davet etti. 

 şamanik çizimler