DİYALOG ARAYIŞI SÜRÜYOR

Denizli’de 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakmaya hazırlanan hekimlerin bir yandan da diyalog arayışları sürüyor. Denizli Sağlık Platformu üyeleri son olarak Vali Ömer Faruk Coşkun’u ziyaret etti.

Denizli’de başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere bazı kamu kurumları ve devlet hastanelerinde 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakmaya hazırlanan hekimler ve sağlık çalışanlarının diyalog arayışları sürüyor.

Kentteki bazı sağlık sendikaları, oda ve derneklerin oluşturduğu Denizli Sağlık Platformu üyeleri hem siyaset hem de bürokrasi dünyasının temsilcileri ile görüşerek sorunlarını anlatıyor.

Platform üyeleri son olarak Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun’u makamında ziyaret etti. Yapılan açıklamada sorunların anlatıldığı ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı kaydedildi.

SÜSLÜ SÖZLERİN ANLAMI YOK

Yapılan yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaların bir anlam ifade etmediği, harekete geçilmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada; “Her Türk vatandaşının, her sağlık çalışanının ortak sorunundan bahsediyoruz. Amacımız da ortak, herkesin hızlı, kaliteli ve verimli bir sağlık hizmetine kavuşmasını, bu hizmeti verenlerin yeterli, kaliteli ve huzurlu koşullarda çalışmasını istiyoruz. Bunlar birbiriyle çelişen değil birbirini tamamlayan istekler.

2025 yılının sağlık bakanlığı bütçesi bu ay TBMM Sağlık Komisyonunda kabul edildi. Bütçe miktar olarak bir artışı ama gerçek fiyatlara göre bir düşüşü ifade ediyor. Ama bu düşüş şehir hastanelerine ödenecek kira ve hizmet bedelleri için geçerli değil.

Sağlık Bakanımızın meclis konuşmasında 4 ayda 28 il gezdiğini, çok ulvi hedeflerimizin olduğunu, sağlık alanında ne kadar ileri düzeye geldiğimizi, iyi hekimliği özendirip, geleneksel tıp uygulamalarını yaygınlaştıracağından bahsetmiş. Sonra da binalardan bahsetmiş.

Ne yazık ki Sağlık Bakanımızın söylediği süslü sözlerin sahada hiçbir anlamı yok. Kendine tabi insanların görüşlerini almak için il il gezmesinin hiçbir anlamı olmadığını hangi Türk vatandaşına sorsanız size söyler. Siz sahada çalışan insanların yasal temsilcileriyle masaya oturup ortak amacımıza nasıl ulaşırız diye sordunuz mu?” ifadelerine yer verildi.

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Denizli Sağlık Platformu’nun sağlık çalışanlarına yönelik sorunların ortadan kalkması amacıyla geliştirdiği çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

* Gün geçtikçe artan şiddet olayları için kalıcı önlem alınmıyor

* MHRS ve muayene yükü̈ altında eziliyoruz, hastalara yeterli zaman ayıramıyoruz.

* Diş hekimleri MHRS baskısı nedeni ile tedavi yapamıyor,

* Acil kavramı olmamasına rağmen poliklinik devam hizmeti altında 24 saat güvenliksiz şartlarda çalışmaya zorlanıyoruz,

* YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasındaki farklılıklar nedeniyle üyelerimizin maddi ve manevi hakları zedeleniyor

* Tek kalem maaş talebimiz karşılanmıyor, 5 farklı kalemde hesaplanan maaşın yarıdan fazlasının yasal izin hakkımızı kullanmamız durumunda kesiliyor

* Adaletsiz vergi oranları, bütün çalışanlar gibi bizi de eziyor

* Geçici görevlendirmeler, nöbet ücretleri, ek ödemeler adaletsiz,

* Aile hekimliğinde hasta-doktor ilişkisi tamamen sayısallaştırıp paraya endeksli hale getiriliyor.

* Aile hekimlerinin asıl yapısal sorunlarının, çalışma koşullarının hiçbiri gündeme getirilmiyor.

* Maddi ve manevi olarak hakaret derecesinde koşullarla sözleşmeler dayatılarak iş güvencesi ortadan kaldırılıyor.

* Denizli de depreme dayanıksız olduğu kesin olarak bilinen hastaneler için bir türlü önlem alınamıyor.