ÖDEMEYEN AKARYAKIT ALAMAYACAK!
Türkiye’de akaryakıtta yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan karar uyarınca, ticari amaçla kullanılan her araca Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) cihazı taktırılması zorunlu hale getirildi. Bu sistem için 31 Aralık 2024 son tarih olarak belirlenirken, cihazı olmayan araçlar yeni yılda akaryakıt alamayacak.
KAÇAK AKARYAKITLA MÜCADELEDE YENİ DÖNEM
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği ile hayata geçirilen Taşıt Tanıma Sistemi, ticari araçlarda akaryakıt kullanımının denetlenmesini hedefliyor. Tebliğ kapsamında, her vergi mükellefi ticari araç sahibi, bu sistemi araçlarına taktırmakla yükümlü.
Taşıt Tanıma Sistemi’ni taktırmak için belirlenen ücret 2 bin 172 TL. Cihazı olmayan araçlar, yeni yıldan itibaren akaryakıt istasyonlarından yakıt temin edemeyecek.
SİSTEMİN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Sistemin ilk etapta 15 milyon ticari araca takılması planlanıyor. İlerleyen dönemde bu sayı 5 milyon araç daha artırılacak. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 itibarıyla hem bireysel hem de ticari tüm sıfır araçlar Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne dahil edilecek ve cihaz taktırma zorunluluğu olacak.
Sürücüler, bu cihazları utts.gov.tr adresinde listelenecek montaj firmalarından temin edebilecek. Sistem, 8 bin akaryakıt istasyonunda da entegre cihazlarla desteklenecek.
43 MİLYAR TL GELİR HEDEFİ
Bu düzenleme kapsamında 15 milyon araçtan toplam 43 milyar 440 milyon TL gelir elde edilmesi bekleniyor. Akaryakıt istasyonlarında kullanılacak sistemin maliyeti ise 5 milyar TL olarak hesaplandı.
HANGİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU?
Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt harcamalarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösteren her ticari aracın zorunlu olarak dahil edilmesi gereken bir uygulama olacak. Bu sistemle ticari araçların akaryakıt kullanımındaki kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.