ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ’NE KAYIT SÜRESİ UZATILDI
Sisteme geçiş sürecindeki yoğunluk nedeniyle kayıt süresi 31 Ocak 2025’e kadar uzatıldı. Yıl sonuna kadar başvuranlar ise zamdan etkilenmeyecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve akaryakıt piyasasında eşitliği sağlamak amacıyla uygulamaya koyduğu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için önemli bir adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, sisteme kayıt süresi 31 Ocak 2025’e kadar uzatıldı.
Sisteme 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıranlar, donanım fiyatlarında yıl sonu ÜFE artışından etkilenmeyecek. Ayrıca, UTTS üzerinden akaryakıt giderlerini vergi indiriminde kullanmaya devam edebilecek.
2025'TE FİYATLAR DEĞİŞECEK
UTTS’ye kayıt tarihine göre uygulanacak esaslar da netleşti. 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıranlar, 2024 fiyatlarıyla ödeme yaparken, 1-31 Ocak 2025 arasında kayıt yaptıranlar, 2025 yılı hizmet bedelleri üzerinden işlem görecek. Kayıt süresini kaçıranlar ise akaryakıt giderlerini gider olarak gösterme hakkını kaybedecek ve cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
GİB tarafından yapılan açıklamada, “Sisteme erken kayıt olan mükellefler, hem ekonomik avantajlardan yararlanacak hem de süreci cezai yaptırımlara maruz kalmadan tamamlayabilecek.” ifadelerine yer verildi.
TTB DONANIMLARI ZORUNLU OLACAK
Yeni düzenlemeye göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, üreticileri veya ithalatçıları tarafından Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ile donatılmış olarak piyasaya sürülecek. Mevcut taşıt tanıma cihazları ise TTB ile değiştirilecek.
Bu yeni sistem sayesinde araç sahipleri farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alabilecek ve şirket değişikliği durumunda yeni cihaz almak zorunda kalmayacak. UTTS’nin yaygınlaşmasıyla usulsüzlüklerin önlenmesi ve standartlaşmanın sağlanması hedefleniyor.
KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
UTTS’nin ülke genelindeki etkileri de dikkat çekiyor. Sistemin tam anlamıyla devreye girmesiyle yılda 15 milyar TL’lik kayıt dışılığın önüne geçileceği belirtiliyor. Bugüne kadar 1,1 milyon TTB siparişi alınırken, bu sayının yıl sonuna kadar iki milyonu geçmesi bekleniyor. UTTS’ye kayıtlı istasyon sayısı ise 8 bine ulaşacak.
Sistemin montaj işlemleri için şu anda 1500 istasyonda, 4 bin teknisyen çalışıyor. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıkları için 2 bin personel görev yapıyor.