BU TESİSTE ÜRETİLEN YEMİN YÜZDE 100’Ü SİNDİRİLİYOR

Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin Serinhisar'da faaliyete geçirdiği yem işletmesinde günlük 32 ton arpa ve mısır flakesi üretilebiliyor. Elde edilen yemle arpa ve mısırın sindirilebilme özelliği yüzde 100'lere ulaşıyor.

Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin Serinhisar'da ‘Çoban Flake’ adıyla faaliyete geçirdiği yem işletmesi, hayvancılığı büyük katkı sunuyor. Cumhuriyet Mahallesi Kulp mevkisinde arpa ve mısır flakesi üretimi için açılan Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği İktisadi İşletmesi'nin yemleri, besicilikte verimliliği artırıyor.

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, İl Müdür Yardımcıları Mehmet Atmacaoğlu ve Şehla Akpınar ile birlikte Serinhisar'da bulunan Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği bünyesinde faaliyete geçen arpa ve mısır flake yem işletmesini ziyaret ederek, Birlik Başkanı Kadir Özdemir'den işletme hakkında bilgi aldı.

BU TESİSTE ÜRETİLEN YEMİN YÜZDE 100’Ü SİNDİRİLİYOR

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞIYOR

Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özdemir, işletmede günlük olarak 32 ton arpa ve mısır flakesi üretilebildiğini belirtti. Arpa ve mısırların 120-130 derece kuru buharda pişirilip silindirlerden geçirilerek flake yem elde edildiğini, böylece sindirimi zor olan nişastanın açığa çıkıp parçalandığından dolayı yemden yararlanma ve sindirilebilme özelliğinin yüzde 100'lere ulaştığını, yemden yararlanma oranını arttırdığını kaydetti.

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Çınar, tesisin hayvancılığa büyük katkı sağlayacağını belirterek, hayırlı ve bereketli üretim yapmaları dileğinde bulundu.

BU TESİSTE ÜRETİLEN YEMİN YÜZDE 100’Ü SİNDİRİLİYOR

ARPA VE MISIR FLAKESİ

Besicilikte en çok tercih edilen ürünlerden olan arpa ve mısırın uygun sıcaklıkta işlenerek nişasta sindirilebilirliliğini artırmak, dolayısı ile yemden yüksek verim elde etmek amacıyla ürünün özel dizayn edilmiş kazanlarda prosesten geçirilerek işlenmesi sonucu elde edilen yem olup, hayvancılıkta verimi artırıyor. Flake yem, kırmaya göre çok daha yararlı olup karlılığa katkı sağlıyor.

Çoban Flake'de üretilen yemlerin, sağladığı ekonomik katkı ve hayvanların sağlığı açısından önemini vurgulayan Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, besicilerin elindeki arpa ve mısırı tesiste flake yaptırma imkanı verdiği gibi arpa ve mısırını stoklatacak yeri olmayanların ürünlerini silolarına emanet alabiliyor, üreticilerin elindeki fazla arpa ve mısırı da piyasa değerinde alım yapabiliyor.