SGK’YA BÜTÇE TRANSFERİ 1.1 TRİLYON TL’Yİ AŞTI
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan bütçe transferi, Ocak-Eylül döneminde 1 trilyon 103 milyar TL’yi buldu. Öngörülen açık miktarı ise beklenenden düşük gerçekleşti.
ENFLASYON VE DESTEKLER BÜTÇE TRANSFERLERİNİ YÜKSELTTİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son yıllarda bütçe açığını hedeflerin altında tutmayı başarsa da, kamu kaynaklarından yapılan katkılar hızla artıyor. Ocak-Eylül döneminde enflasyonun etkisiyle SGK’ya yapılan bütçe transferleri ilk kez 1 trilyon TL sınırını aşarak 1 trilyon 103 milyar TL’ye ulaştı. Buna karşılık, 385,7 milyar TL olarak öngörülen açık, 17,6 milyar TL seviyesinde kaldı.
Yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen bütçe transferlerinin büyük kısmını emeklilere yapılan ek ödemeler ve devlet katkısı oluşturdu. Bu dönemde ek ödemeler için 244,5 milyar TL, devlet katkısı için ise 457,3 milyar TL aktarıldı.
GELİR VE GİDER RAKAMLARI
SGK’nın Ocak-Eylül dönemi verileri incelendiğinde, kurumun toplam gelirleri 2 trilyon 861,7 milyar TL’ye, prim gelirleri ise 1 trilyon 997,8 milyar TL’ye ulaştı. Buna karşılık toplam giderler 2 trilyon 879,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Giderlerin en büyük kalemini emekli aylıkları oluştururken, bu tutar 1 trilyon 992,2 milyar TL’ye yükseldi.
Bütçe transferleriyle desteklenen toplam gelirlerin, toplam giderleri karşılama oranı önceki yıla kıyasla yükselerek yüzde 99,4’e ulaştı. SGK’nın prim gelirlerinin emekli aylıklarını karşılama oranı ise yüzde 76,9 oldu. Bu oran, 2013 yılından bu yana yüzde 70’in üzerinde seyrediyor.
DESTEK ÖDEMELERİ VE DEVLET KATKISI ARTIYOR
SGK’ya yapılan bütçe transferlerinin detayları, sosyal güvenlik sistemine aktarılan kamu kaynaklarının geniş bir yelpazeyi kapsadığını gösteriyor. Emekli maaş artışları, prim ödemesi olmayan kesimlere yapılan destekler, sporculara ve üst düzey görevlilere verilen ödemeler gibi birçok farklı kalemden oluşan bu transferler, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinde önemli bir rol oynuyor.
Bunun yanı sıra, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini ödeyemeyen vatandaşlar için yapılan transferler ve çeşitli teşvikler karşılığı ödenen tutarlar da bütçe transferlerinin önemli kalemleri arasında yer aldı.