HAYVANINI TERK EDEN 3 YIL SAHİPLENEMEYECEK

Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikle hayata geçirilecek uygulamaları detaylandıran uygulama yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik uyarınca,  hayvanını terk eden ve bir yıl içinde birden fazla kez kaybeden 3 yıl hayvan sahiplenemeyecek.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören ve 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımalanan 7527 Sayılı "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile getirilen düzenlemelere ilişkin yönetmelik hazırlandı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan "Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği" ile kanunda yapılan değişiklikler sonucu hayvanların korunmasına ilişkin hayata geçirilecek uygulamalar detaylandırıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, yönetmeliğin Hayvanları Koruma Kanunu'na ek olarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerinin dayanak alınarak hazırlandığını kaydetti.

Yönetmelikle sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü işlemlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimleri, yerel yönetimler, il hayvanları koruma kurulları ve diğer ilgili kurumların görevleri detaylandırıldı, ev hayvanlarının sahiplenme şartları ile hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları da belirlendi. Düzenlemede sahipsiz hayvanların toplanmaları, hayvan bakımevlerine götürülmeleri, rehabilite edilmeleri ve hayvan bakımevlerinde tutulmaları ile hayvanların ötanazisi konularındaki işlemlere yer verildi.

BELEDİYE MECLİSLERİ GÖREVLENDİRİLDİ

Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerinin uygulanması kapsamında, sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı alacak yetkili merci olarak belediye meclisleri görevlendirildi. Köpeklerin cidago yüksekliğine göre sınıflandırıldığı yönetmelikte hayvanların tutulacakları alanların büyüklükleri ile refah şartları ve diğer fiziksel şartlar hüküm altına alındı. Düzenlemeyle herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak olan vatandaşlar için çözüm getirildi. Bu hayvanları sokağa bırakmak yerine bakım şartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara bırakmalarının önünün açıldı.

HAYVAN SAHİPLERİNİN GÖREVLERİ

Hayvan sahiplerinin; hayvanlarını dijital yöntemlerle kayıt altına aldırması, hayvanlarına uygun bakım besleme şartlarını sağlaması, il hayvanları koruma kurullarının alacakları kararlara uyması ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri doğrultusunda hayvan sahiplenmeleri öngörüldü. Hayvan sahipleri, hayvanlarının insanlara, diğer canlılara ve çevreye olası zararlarını önlemek ve gerekli tedbirler almalarına rağmen gerçekleşen zararları tazmin etmekle yükümlü tutuldu.

TERK EDENLER VE KAYBEDENLER

Yönetmelik uyarınca, hayvan bakımevlerinden il hayvanları koruma kurullarının belirlediği sayıda hayvan sahiplenilebilecek. Sahiplendiği hayvanı terk ettiği gerekçesiyle idari yaptırım uygulananlar, aynı takvim yılı içerisinde birden fazla hayvanını kaybedenler ile hayvanını aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez kaybedenler 3 yıl süreyle hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenemeyecekler.

YEREL YÖNETİMLER ÖTANAZİ UYGULAYACAK

Sahipsiz köpekleri toplamakla ve sahiplendirmeye uygun olanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla görevlendirilen yerel yönetimler, bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara Kanunun 13’üncü maddesi uyarınca ile ötanazi uygulamakla görevlendirildi. Ötanazi   işlemleri en az acı veren ilaçlarla, veteriner hekim tarafından uygun görülen bir yöntemle ve anestezi dozu verilmek suretiyle gerçekleştirilecek. Dozu ve uygulaması kontrol edilemeyen herhangi bir zehirli madde veya ilaç kullanımı yöntemi, ani şuur kaybı meydana getirmeden yapılan elektrikli öldürme yöntemi ile ötenazi yapılamayacak.

İl hayvanları koruma kurullarının çalışma usul ve esaslarının belirlendiği yönetmelikle Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüklerine, kanunun uygulanmasında yerel yönetim ve diğer kurum kuruluşlar ile koordinasyon; il hayvanları koruma kurullarının sekretaryasının yürütülmesi, hayvan bakımevi, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşamevlerinin çalışma izinlerinin düzenlenmesi ve kanun hükümlerinin uygulanmasının denetimi görevleri verildi.

BÜTÇE AYRILMASI

Tarım ve Orman Bakanlığınca sahipsiz hayvanlar ile ilgili yürütülecek iş ve işlemlere verilecek mali destek ve teşvik sağlanacak faaliyetlerin detayları yönetmelikte yer aldı. Yönetmelikle yerel yönetimler, hayvan bakımevinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin ildeki sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar, kanun kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın asgari yüzde 50’sini hayvan bakımevi ile doğal yaşam alanı yapımına veya mevcutlarının kapasitesini artırmaya harcamakla yükümlü tutuldu.