KKTC'DEN GELEN EŞYAYA AB ÜLKESİ MUAMELESİ YAPILACAK
Yeni düzenleme ile KKTC'den yolcu beraberi veya kargo ile getirilen eşyalara, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen eşyalarla aynı oranda vergi uygulanacak.
KKTC'DEN GELEN EŞYAYA TEK VE MAKTU VERGİ
Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) getirilen eşyalara uygulanan gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, KKTC'den doğrudan getirilen eşyadan, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen eşyaya uygulanan oranlarda tek ve maktu gümrük vergisi tahsil edilecek.
Karar kapsamında yolcu beraberinde, posta yoluyla veya hızlı kargo taşımacılığı yöntemiyle serbest dolaşıma sokulan eşya, AB ülkeleri için geçerli olan vergi oranlarına tabi olacak. Düzenleme, Türkiye ile KKTC arasındaki ticari ilişkilerin düzenlenmesi amacıyla yürürlüğe konuldu.
TÜRKİYE-KKTC TİCARİ İLİŞKİLERİNE YENİ DÜZENLEME
Resmi Gazete’de yayımlanan kararın dayanağı olarak 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun ilgili maddeleri gösterildi. Yeni düzenlemenin amacı; KKTC’den doğrudan gelen eşyaların gümrük işlemlerinde AB ülkelerinden gelen eşyalara benzer bir uygulamaya tabi tutulması.
Düzenlemeye göre, "Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde, posta yoluyla veya hızlı kargo taşımacılığı ile getirilen eşyalardan, Avrupa Birliği ülkeleri için uygulanan oranlarda tek ve maktu vergi alınacaktır." ifadesi yer aldı. Böylece, KKTC'den gelen eşyaların gümrük işlemlerinde standart bir düzenleme sağlanmış olacak.
VERGİLENDİRMEDE TEK KRİTER AB ORANLARI OLACAK
Düzenleme, özellikle yolcu beraberi veya kargo ile getirilen eşyaların vergi işlemlerinde kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında ticari ilişkilerin düzenlenmesi hakkındaki anlaşma esas alınarak hazırlanan karar, eşya hareketlerinin daha sistemli ve adil bir şekilde yürütülmesini sağlayacak.
Ticaret Bakanlığı, düzenleme kapsamındaki hususlarda gerekli tedbirleri almaya ve özel durumları değerlendirme yetkisine sahip olacak. Ayrıca, düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girerek, gümrük işlemlerinde yeni bir dönemin başlamasına olanak sağlayacak.