YENİLENEBİLİR ENERJİ ZORUNLULUĞU YÜZDE 10’A YÜKSELTİLDİ

1 Ocak 2025’ten itibaren toplam inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binaların, "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB)" konseptiyle inşa edilmesi zorunlu olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle, bu binalarda kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması şartı getirildi.

NSEB KONSEPTİNDE ZORUNLU GEÇİŞ

Bakanlık açıklamasına göre, "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" kapsamında 2022 yılında başlatılan NSEB konsepti, enerji verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Daha önce yüzde 5 olan yenilenebilir enerji kullanım oranı, 1 Ocak itibarıyla yüzde 10’a çıkarıldı. Yeni binaların enerji kimlik belgesindeki enerji performans sınıfının ise en az "B sınıfı" olması şartı devam edecek.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi panelleri, ısı pompaları ve benzeri sistemlerin kullanımı öne çıkıyor. Bu düzenlemeyle, enerji verimliliği yüksek binaların yaygınlaştırılması hedefleniyor.

66 BİN TON SERA GAZI AZALTIMI SAĞLANDI

2023 yılından itibaren NSEB standartlarına uygun olarak tasarlanan 2 bin 200 binanın inşası tamamlandı. Bu binalar sayesinde yıllık 281 gigawatt saat enerji tasarrufu sağlanırken, 66 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı gerçekleşti. Normal binalara göre yüzde 25 daha fazla enerji verimli olan bu yapılar, çevre dostu bir yaşam alanı sunuyor.

2035 HEDEFİ: 102 BİN GIGAWATT SAAT TASARRUF

2025 yılı itibarıyla her yıl yaklaşık 30 bin binanın NSEB standartlarında inşa edilmesi planlanıyor. Bu yapılar sayesinde yılda 1850 gigawatt saat enerji tasarrufu ve 450 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı hedefleniyor. Kümülatif etkilerle 2035 yılına gelindiğinde 102 bin gigawatt saat enerji tasarrufunun sağlanması öngörülüyor.