SANAYİCİDEN SEKTÖREL TEŞVİK TALEBİ

DSO Başkanı Kasapoğlu meclis toplantısında konuştu, sektörel teşvik verilmesini istedi. Devlet desteğinin özellikle emek yoğun sektörlerde yeni yatırımların ve istihdam koşullarının önünü açacağına dikkat çekti.

Denizli’de sanayiciler yılın son meclis toplantısında bir araya geldi. Denizli Sanayi Odası hizmet binasındaki toplantıda Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu oturumu yönetti.

Sanayicileri bilgilendiren DSO Başkanı Selim Kasapoğlu hükümete seslendi, sektörel bazda teşviklerin önemine dikkat çekti. Kasapoğlu özellikle emek yoğun sektörlere yapılacak devlet desteğinin yeni yatırımlara kapı açacağını, bu durumun istihdama da olumlu yansıyacağını kaydetti.

ESNEK VE HEDEF ODAKLI TEŞVİKLER

Bölgesel teşviklerin yeniden gözden geçirilmesini ve ihtiyaçların belirlenerek düzenlemelerin buna göre yapılmasını isteyen Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı:

*Sanayide bölgesel teşviklerin yeniden gözden geçirilmesi ve ihtiyaçlara göre yeniden kurgulanarak hazırlanması gerektiğine inanıyoruz.

* Her sektörün dinamikleri farklı ve günümüz koşullarında sanayicilerin daha esnek ve hedef odaklı teşviklerle desteklenmesi büyük önem taşıyor.

* Bu düzenlemeler, sektörel büyümeyi hızlandıracak, yeni yatırımların önünü açacak ve istihdam yaratılmasına katkı sağlayacaktır.

* Teşviklerin daha stratejik bir şekilde yönlendirilmesi, sanayicimizin dünya pazarında daha güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak ve rekabet gücümüzü artıracaktır.

Bu adımların süratle atılması, 2025 ve sonrası için sanayicilerin rotasını belirlemesine de yardımcı olacak.

RAHATLAMA İÇİN 6 AY

Sanayicinin yaşadığı sıkıntıların dünyadan bağımsız olmadığına dikkat çeken Kasapoğlu, Avrupa’da yaşanan ekonomik daralmanın kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen sanayide sektörlerin dayanıklılığını koruması gerektiğini hatırlatan Kasapoğlu; kur politikaları, faiz oranları ve maliyet artışlarının sanayiciler için büyük bir yük oluşturduğunu belirtti, döviz kurunun aynı seviyede kalmasının sektördeki yükü daha da artıracağını aktardı. 2025 yılına dair öngörülerini de paylaşan Başkan Kasapoğlu, yeni yılın zorluklarla başlayacağını belirterek, olası bir rahatlama için Haziran ve Temmuz aylarını işaret etti.

SANAYİCİDEN UYARI VAR

Sanayicilerin önlerindeki tek seçeneği ‘çarkların dönmesi’ olarak gösteren Kasapoğlu, üretim devam ettikçe istihdamın sürdürülebilir olduğunu ifade ederek şu görüşleri paylaştı:

* Ancak, bu çarkların dönmesi için doğru politikaların, uygun maliyetlerin ve sürdürülebilir bir öngörülebilirliğin sağlanmasına ihtiyaç var.

* Şu anki ekonomik belirsizlik, sanayiciyi zor durumda bırakıyor. Kur dalgalanmaları, enflasyon ve yüksek faiz oranları üretim süreçlerini sıkıştırıyor, maliyetleri artırıyor.

* Sanayici umutsuz değil, durmaz, mücadele eder, yeniden başlamak için çabalar. Yeter ki çarklar dönmeye devam etsin.

Diğer yandan meclis toplantısının konuğu Ekonomist Hakan Kara oldu. “ABD Seçimleri Ertesinde Dünya ve Türkiye Ekonomisi” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Kara, güncel ekonomik gelişmeleri detaylı olarak ele aldı. Kara, ihracat ağırlıklı küresel büyüme rakamlarına dikkat çekerek, “Küresel ölçekte imalat sanayi hizmetlere göre zayıf seyrediyor. İhracat pazarlarımızdaki büyüme yavaş toparlanıyor. İhracatımızın yavaşlaması daha çok dış talepten kaynaklanıyor. 2025 yılının ortalarına doğru bir toparlanma bekleniyor. 2025 yılında küresel büyümede bir ivmelenme öngörülmüyor” ifadelerine yer verdi.