ÖTV’SİZ ARAÇ ALIMINDA YENİ DÜZENLEME
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenleme ile engelli bireylerin ÖTV’siz araç alımına ilişkin şartlar değişti. Satış süresi 10 yıla çıkarılırken, alınacak araçlar için yüzde 20 yerlilik şartı getirildi.

ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA 10 YIL SINIRI
Engelli bireylerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetiyle araç alım hakkı artık 10 yılda bir kullanılabilecek. TBMM’de kabul edilen yasa değişikliği, engellilerin daha uzun süreli kullanımını hedeflerken, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan bu düzenleme engellilerin araç alımındaki planlamalarını doğrudan etkileyecek.
Bu düzenleme öncesinde engelliler, ÖTV muafiyetinden 5 yılda bir yararlanabiliyordu. Yeni yasa ile bu süre iki katına çıkarılarak 10 yıl olarak belirlendi.
YÜZDE 20 YERLİLİK ŞARTI UYGULANACAK
Düzenlemede bir diğer dikkat çeken detay ise araçların yerlilik oranı oldu. ÖTV’siz araç alımlarında artık satın alınacak araçların en az yüzde 20 oranında yerli üretim olması gerekiyor. Bu şart, engelli bireylerin yerli otomobil kullanımını teşvik etmeyi ve Türkiye’nin otomotiv sektöründeki yerlilik oranını artırmayı amaçlıyor.
KİMLER ÖTV MUAFİYETİNDEN FAYDALANABİLİYOR?
ÖTV muafiyetinden, yüzde 90 ve üzeri engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Bu kişiler, araç yaş sınırından muaf tutulurken, belirledikleri kişiler de bu aracı kullanabiliyor. Eğer engelli birey 18 yaşından küçük ya da araç kullanamayacak durumdaysa, aile bireyleri araç kullanım hakkına sahip olabiliyor.
Şehit aileleri için de bu hak tanınıyor. Şehitlerin eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuk yoksa anne ya da babalarından biri ÖTV muafiyeti hakkından bir defaya mahsus olarak faydalanabiliyor.
HANGİ ARAÇLAR ÖTV MUAFİYETİNE DAHİL?
ÖTV muafiyetiyle alınabilecek araçlar arasında motor silindir hacmi 1600 cc ve altındaki binek otomobiller ile 2800 cc ve altı hafif ticari araçlar bulunuyor. Ayrıca tüm motosikletler de bu kapsamda değerlendiriliyor.