BELEDİYE İŞÇİLERİ ENFLASYONA YENİLMEK İSTEMİYOR
2025 yılında uygulanacak asgari ücret işçileri memnun etmedi. Denizli’de 5 belediyede 1.500’e yakın işçinin kaderini belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Sendika beklenen enflasyon değil reel enflasyon farkının yanı sıra refah payı verilmesini istiyor. İşte detaylar…
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti 22 bin 104 lira olarak belirledi. Komisyonun açıkladığı rakam Türkiye’deki işçi sendikalarının onayını alamadı. Beklenen enflasyon üzerinden yapılan hesap, sokaktaki gerçek enflasyon karşısında eriyen maaşların alım gücünü yeniden kazanmasına yetmedi.
DENİZLİ’DE GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Yeni asgari ücret tartışmaları altında Denizli’de Merkezefendi, Honaz, Buldan, Babadağ ve Sarayköy belediyelerinde toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Bu ilçelerde yetkili sendika olan Belediye İş Sendikası, belediye yönetimlerine tekliflerini sundu. Teklif taslaklarında işçiler için belirlenecek ücret gerçek enflasyon farkı ve üzerinde 10 puanlık refah payı olarak sunuldu. Toplam 5 belediyede sendikalı çalışan sayısının 1.500’e yakın olduğu öğrenildi. Bu belediyelerde işçiler için uygulanan en düşük ücretin 23 bin liranın üzerinde olduğu belirtiliyor.
BOZKURT’TA DURUM FARKLI
Belediye İş Sendikası’nın yetkili olduğu Bozkurt Belediyesi’nde ise işçiler en düşük 30 bin lira ücret alıyor. Bu belediye ile daha önce yapılan toplu sözleşme gereği, mart ayında kadrolu çalışanlar enflasyon ile birlikte refah payı alacak ve maaşları yükselecek. Belediye iştirakinde çalışan işçiler ise haziran ayından itibaren bu farkları almaya başlayacak.
‘AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK’
Belediye İş Sendikası Denizli Şubesi Başkanı Uğur Cihan toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını, taslak tekliflerin verildiğini kaydetti. Cihan belirlenen yeni asgari ücretin rasyonel olmadığını, bu maaşlar ile geçinmenin mümkün olamayacağını ifade ederek; “Toplu sözleşme görüşmelerimiz başladı. Taslak tekliflerimizi verdik. Teklif taslağımızda enflasyon artı refah payı talep ediyoruz. Asgari ücretin yetersizliği ortadadır. Hedefimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek… Bizler emeğe değer verenlerin her zaman elinden tutarız” ifadelerini kullandı.
Toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların anlaşamaması durumunda sürecin önce arabulucu ile devam edeceği, sonuç çıkmaması durumunda hakem heyetine gideceği, tarafların tüm bu süreçlerde anlaşmazlıklarının sürmesi durumunda ise grev kararı alınabileceği öğrenildi.