FATURASINI DÜZENLİ ÖDEYEN BUNU ÖDEMEYECEK

Enerji sektöründe tüketici odaklı yenilikler hayata geçiyor. Yeni düzenlemelerle kaçak elektrik kullanımının önlenmesi ve düzenli ödeme yapanlara kolaylık sağlanması hedefleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), son kurul toplantısında onaylanan Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği ile enerji piyasasında önemli değişikliklere imza attı. Özellikle kaçak elektrik tespiti, faturalandırılması ve tahsilat süreçlerini daha etkin hale getirmek için düzenlemeler yapıldı.

Kaçak kullanım oranlarının yüksek olduğu bölgelerde mağduriyetleri azaltmaya yönelik çalışmalar öne çıkıyor. Bu kapsamda, borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. Bu yenilikle kaçak elektrik faturalarının yasal takibe düşmeden tahsil edilmesi amaçlanıyor.

TARIMSAL SULAMA VE DİĞER ÖZEL DURUMLAR

Tarımsal sulamada kullanılan müşterek elektrik kaynaklarında yaşanan ödeme sorunları da düzenlemenin bir diğer odak noktası. Bu alanda tahsilat oranlarını artırmaya yönelik adımlar atıldı.

DÜZENLİ ÖDEME YAPANLARA TEŞVİK: GÜVENCE BEDELİ MUAFİYETİ

Yeni yönetmelikle düzenli ödeme yapan tüketicilere önemli bir kolaylık getiriliyor. Faturalarını düzenli olarak ödeyen tüketicilerden, aynı bölgede yapacakları yeni sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak. Bu uygulamayla risksiz ve düzenli ödeme alışkanlığı bulunan tüketiciler ödüllendirilmiş olacak.

SÖZLEŞMELERDE DİJİTALLEŞME

EPDK, enerji sektöründe dijitalleşme adımlarını hızlandırdı. Perakende Satış Sözleşmelerinde yapılan değişiklikle, tüm sözleşme metninin imzalanması zorunluluğu kaldırıldı. Artık temel bilgileri içeren özet bir sayfanın imzalanması yeterli olacak. Tam metin ise dijital ortamda tüketiciye iletilecek. Bu uygulama, kağıt israfını önlerken, işlemlerin daha hızlı ve kolay tamamlanmasını sağlayacak.

TÜKETİCİLER İÇİN FİYAT KARŞILAŞTIRMA İMKANI

EPDK, tüketicilerin farklı tedarik şirketlerinden gelen teklifleri karşılaştırabilmesi için fiyat karşılaştırma tabloları hazırladı. Ayrıca, EPDK’nin internet sitesine eklenen yeni modül, tüketicilerin ikili anlaşma yapmaması durumunda uygulanacak fiyatları görmelerini sağlayacak. 

SERBEST PİYASAYA GEÇİŞ KOLAYLAŞACAK

Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nde yapılan değişiklikle mesken tüketicilerinin serbest piyasaya geçişi kolaylaştırıldı. Daha önce yüzde 9,38 olarak belirlenen geçiş oranı, mesken tüketicileri için yüzde 5’e düşürüldü.