İŞTE DENİZLİ'NİN TABİAT VARLIKLARI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Alan İstatistiklerini açıkladı. Denizli'de en büyük Özel Çevre Koruma Bölgesi 6,656 km² ile Pamukkale olurken, kentte 116 anıt ağaç ve 7 mağara bulunuyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Alan İstatistiklerini açıkladı. Sit Alanı Yönetim Sisteminde (SAYS) ülke genelindeki tabiat varlıklarının sayıları ile büyüklük ve niteliklerine yer verildi, Özel Çevre Koruma Bölgeleri ile Doğalsit Alanlarının yüzdelik dağılımları hakkında açıklayıcı bilgiler yapıldı.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGELERİ

Ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik öneme haiz, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynak değerlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekli olan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen kara, su ve deniz alanlarına "Özel Çevre Koruma Bölgesi" deniyor.

SAYS'e göre, Türkiye'de en büyük "Özel Çevre Koruma Bölgesi", İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının dahil olduğu Marmara Denizi ve Adalar ÖÇKB olurken, bu bölgenin büyüklüğü 1 milyon 224 bin 616 km² oldu. UNESCO Dünya Mirası listesindeki Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesinin büyüklüğü de 6 bin 656 km² olarak açıklandı.

DOĞAL SİT ALANLARI

Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğalsit alanları olup, bu alanlarda yapılacak tespit çalışmalarında, alanın özelliğine göre ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması esas olduğu kaydedildi.

Türkiye genelinde 576 1. Derece Doğal Sit Alanı, 233 2. Derece Doğal Sit Alanı, 352 3. Derece Doğal Sit Alanı, 53 Derecesi Belirsiz, 1073 Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı,  1201 Nitelikli Doğal Koruma Alanı, 605 Kesin Korunacak Hassas Alan olmak üzere 4 bin 93 doğalsit alanı bulunurken, bunların yüzölçümü 2 milyon 831 bin 565,93 hektar olarak açıklandı.

Denizli'deki 1. Derece Doğal Sit Alanı'nın yüzölçümü 13.62 ha, 2. Derece Doğal Sit Alanı'nın yüzölçümü 340.99 ha, 3. Derece Doğal Sit Alanı'nın yüzölçümü 340.99 ha, Kesin Korunacak Hassas Alan'ın yüzölçümü 6,522.98 ha, Nitelikli Doğal Koruma Alanı'nın yüzölçümü 26,211.01 ha, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'nın yüzölçümü 5,613.63 ha olmak üzere toplam 38702.23 ha oldu.

ANIT AĞAÇ

Yaş, çap ve boy itibarıyla kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan, yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel yeri bulunan, geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip bir özellik gösteren Anıt Ağaçlar ülk genelinde 10 bin 526 olup, Denizli'de de 116 anıt ağaç bulunuyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı Tabiat Varlıklarını Koruma Alan İstatistiklerinde mağaralara da yer verildi. İstatistiki verilere kayıtlı Türkiye genelinde 304 mağara bulunurken, Denizli'de 7 mağaranın listede olduğu kaydedildi.